Как успешно се привличат чуждестранни инвеститори в България

Инж. Пламен Панчев в Бизнес среща, 20.11.2017

21:30 | 20 ноември 2017
Автор: Кирил Петков
Инж. Пламен Панчев, Сиенит Холдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Инж. Пламен Панчев, Сиенит Холдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С годините се ражда и доверието. Не казвам, че е лесно да се работи и с общините и с държавата, но когато си разпознаваем, когато познават и това, което си направил, отношението е адекватно. Това каза инж. Пламен Панчев, Сиенит Холдинг, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Таня Кръстева.

"Когато един чужд инвеститор дойде той се обръща към държавата и общината, но и с успели в страната инвеститори. От тях получава информация и това е най-нормалния начин да стигнат до нас или поне така бе до преди 7-8 години. След това ние започнахме да ставаме доста активни извън България и да участваме в редица международни форуми".

Един от големите минуси на България в очите на чуждестранните инвеститори е нейната неразпознаваемост, заяви гостът. "Все още не успяваме да обясним, дори на Европа, какво представлява България - какви възможности за инвестиране има".

Тук условията са достатъчно добри - политическа стабилност, икономически растеж, добри данъци, подчерта събеседникът. "На пръв поглед предимствата са много повече. Вярно е, че държавата не е толкова голяма, но се опитваме да компенсираме". 

Как се роди идеята за създаването на индустриалната зона в Пловдив? Как се печели доверието на над 100 компании, разрешавайки проблемите им като инвеститори в България? Какви са подробностите около бъдещия Образователен център в Индустриален център Раковски? Какво представлява проекта за кръгова икономика, чиято реализация предстои? Какви са изгледите в България да се появят "няколко нови стартъпа в областта на промишлеността"? Какви са положителните и отрицателните страни на България в очите на чуждестранните инвеститори?