Два души загинаха след катастрофа с Tesla без водач

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, "Бизнес старт", 19.04.2021

12:23 | 19 април 2021
Обновен: 12:23 | 19 април 2021
Автор: Димитър Баларев

Двама мъже загинаха, след като превозно средство на Tesla, за което властите смятат, че се е движело без никой на седалката на водача, се е блъснало в дърво в събота вечер на север от Хюстън. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Единият от мъжете е бил на предната пътническа седалка, а другият - на задната седалка на Tesla, която е пътувала с висока скорост по завой, преди да се удари в дърво около 23:25 ч. местно време, поясняват полицаи от окръг Харис". 

"Става дума за Model S от 2019 г.", посочи Попов.

От разговора стана ясно, че на аварийните служби са им били нужни около четири часа и около 121 хиляди литра вода, за да потушат пожара, който е обхванал електрическото превозно средство. 

Главният редактор на Investor.bg коментира, че батериите с високо напрежение като използваните в Tesla могат да се възпламенят отново, след като бъдат повредени, дори след като пожарникарите са потушили даден пожар, поясняват от Националния съвет за безопасност на транспорта.

"Tesla казва на шофьорите, използващи усъвършенстваната система за помощ на водача, известна като Autopilot, да следят пътя и да бъдат готови да поемат контрола над автомобила. Освен това компанията твърди, че шофирането с включена система за Autopilot е по-безопасно от шофиране без системата".

„Автопилотът и пълното самоуправление са предназначени за използване с напълно внимаващ шофьор, който държи ръцете си на волана и е готов да поеме властта над колата във всеки момент“, посочва Попов, визирайки изказване на Tesla, публикувано на уебсайта на компанията, което гласи още, че функциите не правят превозното средство автономно. 

Целия технологичен коментар може да видите във видеото.

Повече новини от света на технологиите може да видите на investor.bg