Федералният съд във Вашингтон блокира забраната на Тръмп срещу TikTok

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 28.09.2020

11:21 | 28 септември 2020
Обновен: 12:25 | 28 септември 2020
Автор: Димитър Баларев

Американски федерален съдия блокира наложената от американския президент Доналд Тръмп забрана за изтегляне на китайската видеоплатформа TikTok в САЩ - няколко часа преди да влезе в сила. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт", с водещ Живка Попатанасова

"Съдия Карл Никълс отсъди в полза на съдебно дело за Tiktok срещу изпълнителна заповед на Тръмп, която би забранила изтеглянето на изключително популярното видео приложение от магазините за приложения на Google и Apple. Съдебно разпореждане за момента предотвратява това."

По думите на Попов TikTok, която принадлежи на китайската дигитална компания Bytedance, твърди, че забраната ще причини незабавни и непоправими вреди и също така е слабо обоснована. "Обосновката на Никълс не е публична, но интересното в случая е, че федералният съдия в столицата на САЩ е назначен от самия Тръмп", поясни главният редактор на Investor.bg

"Администрацията на Тръмп твърди, че TikTok ще сподели с китайската държава данните за своите 100 млн. потребители в САЩ. Тя не предостави никакви публични доказателства за това, а TikTok отрече твърдението."

Според Попов засега единственият изход за Tiktok е да продаде американския си бизнес на американски собственици. "Bytedance договори съответна сделка през миналия уикенд с американската технологична компания Oracle и търговеца на дребно Walmart. Заедно те биха получили 20 процента дял от глобалния бизнес на видео платформата", коментира Бойчо Попов. 

Целия технологичен коментар може да видите във видеото.

Повече новини от технологичния свят може да прочете на investor.bg