Kirk - тайнственият хакер, засегнал сигурността на Twitter

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 20.07.2020

11:39 | 20 юли 2020
Обновен: 16:18 | 20 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Социалната мрежа за кратки съобщения Twitter публикува повече подробности за хакерската атака от миналата седмица. Общо 130 акаунта са били атакувани, включително на известни личности като кандидата за президент на САЩ Джо Байдън или главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"В 45 от случаите хакерите очевидно са успели да нулират паролата, да влязат в акаунта и да изпратят туитове. Според компанията за блокчейн анализи Elliptic хакерите са получили 121 000 долара от над 400 плащания към три отделни биткойн адреса. Около половината от тези плащания са извършени чрез борси за криптовалути в САЩ".

"Американските медии и технологичните експерти сега преследват различни следи - експертът по сигурността Брайън Кребс, например, последва следа в т. Нар. Sim-Swapping и се натъкна на 21-годишен британец, който се намира в Испания. New York Times очертава още по-подробна картина за случилото се, която съобщава за чатове на няколко души на около 20 години в платформата Discord, която се използва предимно от геймъри", обясни Попов.

Главният редактор на Investor.bg разкри, че според скрийншоти началото на тези разговори е дадено от потребител на име „Kirk“, за който твърди, че е служител в Twitter, но очевидно, независимо от истинността на това изявление, очевидно всъщност е имал достъп до важна вътрешна система на Twitter.

Целия технологичен коментар вижте във видеото.