Twitter: 130 акаунта са засегнати от хакерската атака

Компанията е изправена пред най-сериозното пробив в сигурността в своята 14-годишна история

08:44 | 17 юли 2020
Обновен: 09:27 | 17 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Twitter установи, че 130 акаунта са били засегнати в рамките на хакерската атака през тази седмица, която дискредитира някои от най-известните хора в света, въпреки че не бяха откраднати пароли, пише Bloomberg.

Американската компания заяви, че неизвестните извършители все още контролират тези акаунти и могат да изпращат туитове. Twitter блокира изтеглянето на данни от засегнатите акаунти, докато разследването продължава, се посочва в страницата за онлайн поддръжка на компанията.

„Работим със потърпевшите и ще продължим да го правим в следващите няколко дни“, заявиха от Twitter, коментирайки, че са в готовност да предоставят актуализации.

Ще бъдат публикувани подробности за хакерската атака, достигнала световни политически и бизнес лидери, като кандидата за президент в САЩ Джо Байдън, бившия президент Барак Обама и изпълнителния директор на Tesla Илон Мъск. Придобилите достъп до акаунтите са се опитали да извършат измами чрез тях с биткойн, изпращайки туитове с молба към хората да им дадат пари в замяна на това им върнат повече след това. Публично достъпни блокчейн записи показват, че измамниците са получили над 100 хил. долара под формата на криптовалути.

Twitter е изправена пред най-сериозния пробив в сигурността в своята 14-годишна история. Твърди се, че той е бил част от "координирана социална инженерна атака", насочена към служителите на компанията. Това даде на хакерите достъп до някои от вътрешните системи на Twitter, както и до потребителски акаунти на ключови обществени фигури. Това принуди компанията временно да преустанови опцията за публикуване от страна на верифицирани акаунти.

Twitter все още разследва как е извършена атаката и не е разкрила дали друга информация от акаунтите, например данни от лични от съобщения, е била засегната. Изявленията на компанията до момента предизвикаха спекулации относно самоличността и насоката на действия на хакерите. Фактът, че мащабният пробив се случва месеци преди изборите в САЩ през ноември, накара някои киберексперти да предположат, че атаката е за фон на по-злонамерена кампания за изземване на чувствителни данни.

Някои потребители, които са променили паролите си през последните 30 дни, все още биха могли да да нямат достъп до своите акаунти, заявиха от компанията по-рано. Това обаче не означава, че те са били хакнати.

"Нямаме доказателства, че извършителите са имали достъп до пароли", обявиха от Twitter в четвъртък. „В момента не смятаме, че е необходимо да анулирате паролата си“, допълват те в актуалното си изявление.

В момента се правят „важни стъпки за ограничаване на достъпа до вътрешни системи и инструменти в рамките на текущото разследване".