Цените на петрола са на най-ниски нива от май

Бързото разпространение на „делта“ варианта и ограниченията влошиха перспективите за потребление на енергия

10:23 | 19 август 2021
Обновен: 10:23 | 19 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола паднаха под 65 долара за барел, за да достигнат най-ниското си ниво от май, след като Федералният резерв на САЩ сигнализира, че е готов да намали покупките на активи в близките месеци, което навреди на цените на суровините и повдигна долара. 


West Texas Intermediate се понижи с 2%, намалявайки за шести пореден ден, докато глобалният бенчмарк Brent също се понижи. 


Повечето служители на Фед са се съгласили миналия месец, че могат да започнат да забавят темповете на закупуване на облигации по-късно тази година, според протоколите от събирането им през юли, публикувани в сряда. Допълнителен натиск надолу върху суровия петрол дойде от доклад за американските петролни и продуктови запаси от Администрацията за енергийна информация. Въпреки че запасите от суров петрол са спаднали, е имало внезапно увеличение на запасите от бензин, което сигнализира, че търсенето на гориво е изложено на риск, докато „делта“ вариантът заплашва нацията. 


Впечатляващото рали за първото полугодие на петрола загуби инерция през юли и август на фона на заплахата от търсенето, породена от разпространението на коронавируса, включително в ключовия вносител Китай. Покачването на долара през последните седмици също действаха като спирачка на цените, правейки стоките на цени в американската валута по-скъпи. В същото време ОПЕК+ продължи напред с постепенното възстановяване на доставките.


„Цялостната среда беше крехка отначало, така че мисля, че вчерашните бележки на Фед просто добавиха още един слой на крехкост към това“, казва Хауи Лий, икономист от Oversea-Chinese Banking Corp. „Това е просто широко избягване на риска на пазарите.“ 


Цени: 
• WTI за доставка през септември спадна с 2% до 64,18 долара за барел на Нюйоркската стокова борса в 6:58 сутринта в Лондон. 
◦ По -рано цените достигнаха 64,13 долара, най -ниското ниво през деня от 24 май. 
• Brent за октомврийско уреждане спадна с 1,5% до 67,22 долара за барел на борсата ICE Futures Europe. 
• Индексът Bloomberg Dollar Spot се повиши с 0,4%, като се изкачи за четвърти ден. 

петрол 19.08

За да смекчи удара от пандемията над американската икономика, Фед купува активи на стойност 120 милиарда долара всеки месец, като стимулира стоки и акции. Протоколите от срещата показаха, че повечето участници сега са на мнение, че би било подходящо да започнат да намаляват покупките. 


Бързото разпространение на „делта“ варианта и ограниченията влошиха перспективите за потребление на енергия. 


В сряда президентът на САЩ Джо Байдън засили реакцията на администрацията си на националния ръст на инфекциите, като изложи поредица от действия, включително трета доза на ваксинацията.


„Като цяло „делта“ вариантът все още причинява хаос в оценките на търсенето и предлагането“, каза Лий от OCBC. „Блокадата в Нова Зеландия показва, че всичко е все още възможно.“ 


Предимно изолираната Нова Зеландия беше принудена да блокира цялата страна за първи път от преди повече от година като в момента случаите нарастват. Междувременно Австралия видя най-високи нива на заразени от началото на пандемията.