Пожар в завод на "Газпром" доведе до рекордни европейски цени на газа

Договорите за енергия и фючърсите на въглерод също повишиха цените си

14:01 | 6 август 2021
Обновен: 14:06 | 6 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на газа се повишиха до рекордни нива в Европа след пожар в съоръжение на ПАО "Газпром", което предизвика загриженост за ограничени доставки на фона на спадналия износ от региона.

Договорите за енергия и фючърсите на въглерод също повишиха цените си.

Пожар избухна в четвъртък в завод за природен газ в Нови Уренгой, ключов регион за производство в Русия и не беше изгасен до петък сутринта, предаде Bloomberg, позовавайки се на местни жители.

В същото време количеството газ, постъпващо до Германия чрез свързаната компресорна станция Mallnow се срина. Все още не е ясно как точно и дали пожарът е повлиял на износа, но той идва точно когато Европа е изправена пред свиване на предлагането поради ограничени доставки през тръбопроводи и пренасочването на втечнен природен газ към Азия.

Прекъсването на производството в полетата в Северно море също е допринесло към кризата. В същото време запасите са на най-ниското си ниво от повече от десетилетие за това време на годината след по-студената и по-дълга от обикновено зима.

„Изглежда, че има допълнителен спад в руското предлагане, което засилва притесненията за следващите месеци, с необходимостта да се намалява търсенето на газ в сектора за производство на електроенергия до 2022 г. “, се казва в бележка на Engie Energy Scan.

Скокът в цените на газа също води до скок в разходите за електроенергия.

Германският договор за електроенергия за следващия годишен период се повиши до най-високото ниво от 2008 г. насам. Британският регулатор Ofgem даде на комуналните услуги зелена светлина за най-голямото повишаване на цените, което ще повлияе на около 15 милион души.

Цените на въглерода се повишиха с 1,8%.

Газпром заяви в изявление, че „анализира“ причините и последиците от пожара, без да предостави допълнителни детайли.

Тарифата в Mallnow - който се свързва с връзката Ямал-Европа през Беларус и Полша - се срина по-нататък в четвъртък, след като вече спадна по-рано през седмицата. Потоците се възстановиха в петък, но все още бяха с 50% под нивата от преди седмица.

Германският оператор на газова мрежа Gascade заяви, че транспортира газ според поръчките, които получава. Бенчмаркът на холандския газ се повиши с 4,1% до 44,65 евро на мегават час преди леко отстъпване.

"Цените на газа могат да скочат значително през зимата“, каза Фернандо Гарсия, анализатор в RBC Europe Ltd.