Европейските акции поскъпват за трета поредна сесия

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, В развитие, 03.03.2021

15:00 | 3 март 2021
Обновен: 15:09 | 3 март 2021
Автор: Радостина Ивчева

Европейските акции поскъпват в сряда, тъй като притесненията относно оценките намаляват и фокусът се връща отново към стимулирането на възстановяването от пандемията. Това заяви пазарният анализатор Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

„Индексът Stoxx 600 се изкачва за трета поредна сесия, воден от циклични акции като автомобилни производители и миньори. Германският показател DAX нарасна с около 9 десети от един процент  и е един от най-добре представящите се измерители досега“.

„Акциите на Великобритания също поскъпват, а паундът се засилва, след като финансовият министър Риши Сунак удължи програмата за защита на работните места преди представянето на бюджета на страната“, коментира Потс.

„Петролът поскъпва преди ключовата среща на ОПЕК+“.

„Фючърсите върху петрола сорт Брент нарастват с около 1,5% след три последователни дни на спад. Широко разпространеното мнение сред страните от ОПЕК е, че петролният пазар може да поеме допълнителни барели“, каза пазарният анализатор.

„Тази година петролът преминава през мощно рали, задвижвано от значителните съкращения на ОПЕК + и едностранните съкращения от Саудитска Арабия“.

„Има два аспекта от нарастването на производството, които ОПЕК+ ще обсъди. Първият е дали картелът ще продължи с колективно увеличаване на протекцията с 500 000 барела на ден през април. Вторият е въпросът как Саудитска Арабия може ще премахне допълнителното си съкращение от 1 милион барела на ден“, заяви Потс.

Целия коментар вижте във видеото.