Европейските борси са оцветени в зелено въпреки сривовете в Азия

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, В развитие, 23.02.2021

15:30 | 24 февруари 2021
Обновен: 15:30 | 24 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева

Европейските фондови пазари се намират на зелена територия, тъй като инвеститорите изразяват доверие от обещанието на Федералния резерв да подкрепи икономическия растеж. Това заяви пазарният анализатор Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

„Индексът Stoxx 600 се повишава на фона на залозите, че ваксинацията ще позволи на икономиките да се отворят отново. Акциите на туристически и строителни компании са сред най-добре представящите се“.

„По-рано азиатските акции се сринаха. Това беше предизвикано от хода на Хонконг да обяви първото си увеличение на митата върху търговията с акции от 1993 г. Континенталните фондове продадоха рекордните за Хонконг акции на стойност 2.6 млрд. долара чрез обменни линии с Шенжен и Шанхай. Индексът Hang Seng затвори със спад от 3%. Това беше най-голямото му понижение от девет месеца насам“, обясни Потс.

„На валутните пазари паундът поскъпва за пети пореден ден, изкачвайки се над 1,41 долара. И биткойнът повиши цената си обратно до 50 000 долара. Възстановяването следва една трудна седмица за дигиталната валута след скептични коментари от основателя на Microsoft Бил Гейтс и министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън“.

„Ако погледнем към Wall Street рефлационната търговия е в разгара си, като фючърсите върху индекса на компании с малка капитализация Russell 2000 се представят по-добре от тези върху Nasdaq 100 в предборсовата търговия. Акциите на Tesla поскъпват 4%, след като Кати Ууд от Ark Investment Management заяви, че е купила от книжата по време на разпродажбата тази седмица. Авиокомпаниите и круизните оператори също напредват“, заяви Потс.

„След нестабилна сесия вчера американските фондови пазари изглежда са готови за възстановяване след успокояващи коментари от страна на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл. В доклад до Банковия комитет на Сената Пауъл нарече неотдавнашното покачване на доходността на облигациите признак за доверие в стабилна икономическа перспектива“.

Целия коментар вижте във видео материала.