Турската лира поднови спадовете спрямо долара

Пазарен коментар на Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, В развитие, 15.01.2021

14:25 | 15 януари 2021
Обновен: 14:25 | 15 януари 2021
Автор: Николета Рилска

Турската лира отслабва с над 0,5% спрямо долара за седмицата, заедно с повечето от валутите на развиващите се пазари. Инвеститорите оценяват дали новоизбраният президент Джо Байдън ще успее да прокара плана си за подкрепа на икономиката в размер на 1,9 трилиона долара. Това заяви Симин Демокан, изпълнителен продуцент на Bloomberg Истанбул, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

“Индексът Borsa Istanbul се понижава за втори пореден ден, след като достигна рекордни нива по-рано. Въпреки това той е напът да изпрати 11 поредна седмица с повишение - най-силната му серия от 2009 г. насам”.

“Турция започна да ваксинира здравните служители с китайската ваксина Sinovac”, посочи Демокан, като добави, че президентът Реджеп Ердоган също е получил първа доза.

“Над 470 хиляди медицински служители са вече ваксинирани в Труция”.

По думите на Демокан след медиците, които са над един милион, в страната ще започне ваксинации и на по-възрастните хора.

“Следващата седмица се очаква решение за лихвите от Турската централна банка”, посочи още Демокан.

Тя добави, че Morgan Stanley прогнозира увеличение на лихвите със 100 базисни пункта на фона на скорошното ускорение на инфлацията до 18%.

Целия коментар вижте във видео материала.