Данните за американската икономика и заседанието на ЕЦБ вдъхнаха оптимизъм на петролните пазари

По-рано цените на петрола удариха няколкомесечни дъна

17:11 | 29 октомври 2020
Обновен: 17:59 | 29 октомври 2020
Автор: Нина Луканова
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фючърсите върху петрола се възстановяват, след като поевтиняха по-рано през сесията, на фона на по-силните от очаквано икономически данни от САЩ и сигналите, че Европа може да използва повече стимули, за да преодолее ефектите от новите мерки срещу коронавируса, съобщава Bloomberg. 

Фючърсите в Ню Йорк ограничиха загубите, след като се понижиха до под 35 долара за барел за пръв път от юни насам, докато цената на сорта Брент също се понижи по-рано до 5-месечно дъно.

Американската икономика отчете рекорден ръст през третото тримесечие, а гуверньорът на Европейската централна банка Кристин Лагард сигнализира за нов пакет от монетарни стимули, който може да влезе в сила през декември, което вдъхна оптимизъм на пазарите. 

Нов срив

Нов срив в цените на петрола, достигащ на-ниско ниво от май месец насам. Графика: Bloomberg

Перспективите за търсенето все още са мрачни, тъй като двете най-големи европейски икономики въведоха едномесечни рестрикции на движението, за да овладеят разпространението на коронавируса. 

В същото време запасите на петрол в САЩ се повишиха най-много от юли насам, докато либийското производство също нараства с бързи темпове.