Петролът вероятно ще остане евтин и през 2016 г.

Силното предлагане потиска цената на суровината

15:48 | 20 ноември 2015
Обновен: 15:53 | 20 ноември 2015
Петролна сонда. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Петролна сонда. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Преди година и половина барел Брент се търгуваше за 100 долара. Само няколко седмици по-късно цената на суровината се срина, променяйки световната икономика.

Анализаторът от Bloomberg Intelligence Филип Шадлек говори за прогнозата си за цената на петрола през 2016 г. Ето какви са неговите очаквания за движението на суровината през следващата година:

Не смятам, че ще има сериозно възстановяване в цената или нещо подобно. Цената на петрола ще остане далеч от нивото, достигнато преди спада от 2014 г., просто защото има прекалено много фактори, които я потискат надолу. Особено в сферата на предлагането. ОПЕК произвежда възможно най-много, както и Русия, Либия може би се завръща, Иран след санкциите също ще се опитва да изнася възможно най-много. Търсенето е на добро ниво, но не е достатъчно силно, за да компенсира за всичко това толкова бързо.

Саудитска Арабия и останалите страни членки на ОПЕК от Персийския залив са убедени, че стратегията, която предприеха миналата година (да не намаляват производството, а да запазят пазарния си дял б.р.), е проработила е и правилна. Производството на шистов петрол в САЩ действително намаля през последните няколко месеца.

Въпросът е колко дълго, най-вече Саудитска Арабия, ще може да се справя със ситуацията от финансова и икономическа гледна точка. Разбира се, че страната усеща негативи от евтиния петрол, но в сравнение с други страни членки на ОПЕК като Венецуела, Нигерия или Алжир, е много по-добре. Мисля, че ще са необходими поне още няколко месеца преди Саудитска Арабия да започне да усеща силно напрежение, може би дори година. Едва тогава ще се замисли дали да промени нещо. Страната губи каквото и да направи, защото или ще продължи да произвежда възможно най-много, което ще остави цената на петрола ниска, или ще намали производството, което може да доведе до поскъпване на петрола, но продавайки по-малко от суровината, Саудитска Арабия няма да получи повече пари и в този случай.  

Според други анализатори добивите на петрол от САЩ и Ирак няма да растат през 2016 г.