Расте песимизмът за петрола

Късите позиции на хедж фондовете порастват с 21% до 10 ноември

13:01 | 17 ноември 2015
Автор: Димитър Баларев
Бензиностанция на Шел. снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Бензиностанция на Шел. снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Хедж фондовете стават все по-песимистично настроени за петрола. Цените приближават психологическата граница от 40 долара за барел – най-ниското дъно от август, предаде Bloomberg.
„Спекулаторите продължават да летят към слънцето и продължават да се изгарят,” каза по телефона Майкъл Линч – президентът на Strategic Energy and Economic Research в Уинчестър, Масачузетс.
Късите позиции в американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се повишиха с 21% в седмицата до 10 ноември, според данни от Commodity Futures Trading Commission. Нетните дълги позиции спаднаха с 16%.
Петролните запаси в развитите страни се покачиха до рекордно равнище от 3 млрд. барела, порадо огромното предлагане от страни от ОПЕК и извън него. 39 петролни танкера чакат край Галвстън, Тексас спрямо 30 през май, според данни за плавателните съдове, събрани от Bloomberg.

“Има опасения за свръхпредлагане в пазара и те сега са подсилени от доклада на IEA,” каза Линч.
 
Глобалното производство
 
Петролните запаси се покачват заради увеличеното глобално производство, съобщи ОПЕК на 12 ноември. Американските запаси достигнаха 487 млн. барела на 6 ноември – най-високата стойност за това време на годината от 1930, докладва на 12 ноември Energy Information Administration.  
 
„Мислим, че следващите няколко месеца ще са много слаби,” каза по телефона Сара Емерсън – управителен директор на  ESAI Energy Inc (консултантска фирма в Уейкфийлд, Масачузетс). „Пазарът се концентрира върху запасите. Цените не би трябвало да се покачват в следващите години, освен ако нямаме сътресение.”
 
Позициите на Брент
 
Трейдърите повишиха бичето си настроение за Брент до най-високото ниво от месец. Спекулантите увеличиха нетните дълги позиции до 187 479, според данни от ICE Futures Europe.
В други пазари нетните мечи залагания за дизела с ниско съдържание на сяра се понижиха с 5.2% до 30 818 договора. Дизеловите фючърси паднаха с 5.1% за периода до 1.4865 долара за галон (0.39 долара на литър). Нетните бичи залагания на бензина на Nymex паднаха с 14% до 15 434. Фючърсите за този период се понижиха с 5.8% до 1.3618 за галон (0.35 долара на литър).
Петролът се покачи в понеделник, след като не успя да падне под 40 долара, когато френски изтребители пуснаха бомби в Сирия, засилвайки напрежението в Европа и Близкия изток след терористочните атаки в Париж в петък. Президентът Оланд се закани да увеличи бюджета на армията, ограничи конституционните протекции и да спечели войната срещу ислямския тероризъм.
„Не се очертава това да окаже ефект върху предлагането на петрол,” каза по телефона Тим Еванс – енергиен анализатор в Citi Futures Perspective в Ню Йорк. „Трудно намираме разлика между ситуацията в Близкия изток до четвъртък и това, което е днес. Главната ни грижа в пазара сега е свръхпредлагането.”