ARA US ще бъде първото голямо IPO за Сингапур след повече от година

Тръстът очаква да събера около 450 млн. долара

08:18 | 24 април 2019
Обновен: 17:47 | 4 юни 2020
Снимка: Shiho Fukada/Bloomberg

ARA US Hospitality Trust ще се превърне в най-голямото IPO за фондовата борса в Сингапур за годината, слагайки своеобразен край на една продължила тенденция на спад за пазара през последните 12 месеца, пише Bloomberg.

Планираното за 9 май публично предлагане се очаква да набере около 450 млн. долара при цена от 88 цента за акция. Шестима основни инвеститори вече са се договорили да закупят 25,8% от активите на тръста срещу 116,5 млн. долара.

Листването бележи завръщането на публичните пазари за Джон Лим, основателят на ARA Asset Management Ltd. Група му включва още нюйоркската частна инвестиционна компания Warburg Pincus LLC, като те се споразумяха да откупят тръста за недвижими имоти още в края на 2016 г., оценявайки фирмата на около 1,3 млрд. долара. Малко преди това Лим каза, че компанията му е подценена с оглед приходите, перспективите и историческата стойност.

Първичното публично предлагане в Сингапур е в застой от известно време. IPO-то на ARA ще е първото с подобни размери тази година, като до момента всички компании от началото на годината са събрали едва 28 млн. долара в дебютите си. През 2018 г. видяхме само 15 IPO-та, което бе спад с 80%. Събраните им средства бяха общо 535 млн. долара.

ARA US включва Credit Suisse Group AG, ICH Capital Pte, Bank of Singapore, DBS Group Holding Ltd и United Overseas Bank Ltd.

До 2020 г. се предвижда ръст с 8% за тръста. Търговията ще бъде в щатски и сингапурски долари. А продажбата на акции ще се извършва от DBS с помощта на Oversea-Chinese Banking Corp., UOB и CreditSuisse.

Сред активите на компанията са 38 хотела (27 Hyatt Place и 11 Hyatt House), разположени в САЩ. Общо те имат 4950 стаи на стойност 720 млн. долара.