Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

IPO-то на Биодит ще бъде успешно при 1 млн. лв. набран капитал

Иван Илиев, ръководител "Корпоративни финанси" в "Карол", Бизнес старт, 23.04.2019

10:08 | 23 април 2019
Иван Илиев, ръководител "Корпоративни финанси" в "Карол". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Иван Илиев, ръководител "Корпоративни финанси" в "Карол". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

1 млн. лв. набран капитал е минималният праг, над който първичното публично предлагане (IPO) на производителя на биометрични системи за сигурност „Биодит“ ще се счита за успешно. Това каза Иван Илиев, ръководител "Корпоративни финанси" в "Карол", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Подготовката за IPO-то на „Биодит“ е във финална фаза, коментира Илиев.

Към момента тече комуникацията с Комисията за финансов надзор за одобрението на проспекта, като най-вероятно то ще бъде получено до средата на май“.

Гостът отбеляза, че се очаква в края на май IPO-то на „Биодит“ да стане факт, а първия ден на търговията на борсата за компанията да бъде в края на юни или в началото на юли. Публичното предлагане ще се извърши по метода букбилдинг, добави той. 

Дружеството се опитва да набере капитал до 2,42 млн. лв., като с помощта на това финансиране да се развива на външни пазари“.

Набраните средства от IPO-то ще бъдат инвестирани в сегмента на продуктите и решенията за хотелския сектор, каза още Илиев.

За момента Испания е най-големият чуждестранен пазар за компанията, към него ще бъдат насочени усилията ѝ и след IPO-то“.

Гостът коментира и връчването на "Биодит" на първия ваучер за 50 хил. лв. по схемата за финансова подкрепа за емитиране на ценни книжа на Българската фондова борса, което стана факт в понеделник. Според него схемата е успешна, а процедурата е максимално улеснена за компаниите.

Вижте повече във видео материала.