Кой печели от срива на цените на петрола?

Рафинериите работят на 101% от капацитета си в преработването на суров петрол

18:49 | 2 ноември 2015
Автор: Магдалена Иванова
Петролна рафинерия KazMunaiGas National Co
Петролна рафинерия KazMunaiGas National Co

Производителите на нефт и газ съкращават бюджетните разходи до минимум, докато рафинериите в САЩ жънат огромни печалби от ниските цени на петрола.

Сривът на цените на петрола в продължение на 16 месеца принуди най-големите производители на суров петрол в САЩ да изоставят проекти за повече от 19 млрд. долара през миналата седмица. Производството на нефт в САЩ се покачи с 1.6% през тази година, в сравнение с миналата, въпреки че работещите сондажни платформи са с 63% по-малко.

Exxon Mobil Corp., Royal Dutch Shell, Chevron Corp., ConocoPhillips и Hess Corp., най-големите производители на нефт са замразили или изоставили големите си проекти. Ниските цени на ценната суровина увеличават разходите за добив, което кара петролните компании да се пренасочат изцяло към шистовия петрол.

Бумът на производството на шистов петрол доведе до пренасищане на предлагането, което доведе до срив на цената на петрола с близо 74% от юни 2014 г.

Големите печеливши в петролната война за пазарни дялове са рафинериите, които получават суровинния си продукт на ниска цена. Компаниите производителки, от друга страна, увеличават производството от кладенците си с по-богати находища на шистов петрол и успяват да договорят по-ниски цени на доставка.

"Рафинирането е едно от най-добрите места в момента. Рафинериите разполагат с лукса на ниските цени и голямото търсене на техните продукти", каза Карл Лари, главен ръководител на нефт и газ за Frost & Sullivan LP в Хюстън.

Tesoro Corp., която е една от най-големите компании за преработка на петрол в САЩ, оперираща със шест рафинерии и притежаваща над 2 264 бензиностанции. Компанията отчете рекордна печалба през третото тримесечие, като заяви, че работи на 101% от капацитета си.  

 Valero Energy Corp., Phillips 66 и Marathon Petroleum Corp. публикуваха най-доброто си тримесечие от три години насам.

Акциите на Phillips 66 скочиха до рекордните 89.05 долара за акция на 30 октомври. Най-голямата рафинерия в САЩ разшири пазарния си дял с над 3%. Индексът на четирите дружества се е покачил с 26 процента на година. 

Маржът на печалбата за преработката на петрол в бензин се покачи през тази година, докато цените на суровия петрол падат, a търсенето на преработени продукти нараства.

Маржът в залива на Мексико, където са базирани около половината рафинерии в САЩ, е средно 12.21 долара за барел, което е най-високото ниво от 2010 г.

Поради високите маржове, рафинериите преработват колкото се може повече суров петрол. През юли компаниите поставиха рекорд, преработвайки повече от 17 млн. барела на ден.

„Следващата 2016 г. ще бъде отново силна година за рафинериите, когато ще бъдем свидетели на нови рекордни нива в преработването на суров петрол", заяви Харолд Йорк, вицепрезидент на научноизследователската консултантската компания Wood Mackenzie Ltd. Margins в интервю в Хюстън.

Преди по-малко от четири години маржовете бяха само 39 цента за барел. Фирмите използват текущите нива на маржовете да разширят дейността си, купувайки тръбопроводи и други активи, които ще им подсигурят по-стабилни печалби за в бъдеще.

Marathon Petroleum Corp. водят преговори за покупката на MarkWest Energy Partners LP, чиято основна дейност е добивът и транспортирането на природен газ. Valero Energy Corp. заяви, че може да изкупи 50% от акциите на нефтопроводната American Pipeline LP на стойност 900 млн. долара. Съхранението и доставката на петрол и петролни продукти винаги се разраства, което ще засили позициите на рафинериите в сектора.

Цената на американския лек суров петрол е паднала с 23.22% от юни насам, докато търгуваният на ICE в Лондон, сорт Брент отбелязва понижение от 24.74% за същия период.

Американският лек суров петрол WTI със срок на доставка през декември се търгува на ниво 46.10 долара за барел, което е 1% понижение на дневна база в 18:40 ч. българско време, докато миналата седмица завърши на зелена територия с покачване от 4.59%. Сорт Брент също отбелязва понижение от 1.46% за деня, като се търгува на ниво от 48.84 долара за барел.