Акциите на Европа и Азия отчитат понижение и стъпиха "на червено"

Пазарен коментар на Юън Потс - Bloomberg News, В развитие, 15.08.2018

15:25 | 15 август 2018
 Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Днес акциите в Европа и Азия се понижиха, стъпвайки на червена територия, като желанието за риск продължава да бъде под съмнение.Това се дължи на сътресенията, идващи от Турция. Това каза Юън Потс, пазарен анализатор, в  Bloomberg News в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Американските облигации се покачиха, а доларът достигна най-високото си ниво от 14 месеца, допълни Потс.

"След положителен старт на европейската борсова сесия, производителите на суровини започнаха да теглят стойностите на индекса STOXX  600 към понижение. Това стана, след като медта и цинка спаднаха до най ниските нива за период повече от година".

По рано днес, азиатските акции се понижиха, а китайския индекс затвори с понижение за трети пореден ден, каза още експертът.

"На останалите валутни пазари Хонконг се намеси да защити обвързания си обменен курс с щатския долар за първи път от 3 месеца. Това се случи, след като местната валута поевтиня до долната граница на търговския диапазон".

Суровините поевтиняват днес, съобщи още анализаторът, като петролът се търгува с понижение при увеличаване на наличността и повишение в добива в Либия.

Целия пазарен коментар гледайте във видеото.