Lundin очаква балансиране на търсене-предлагане при петрола

Александър Шнайтер, гл. изпълнителен директор Lundin Petroleum

15:36 | 3 февруари 2016
Автор: Иван Николов
Платформата Трол А на Statoil в Северно море, Норвегия, 21 октомври 2015.  Photographer: Krister Soerboe/Bloomberg
Платформата Трол А на Statoil в Северно море, Норвегия, 21 октомври 2015. Photographer: Krister Soerboe/Bloomberg

Главният изпълнителен директор на Lundin Petroleum Александър Шнайтер, гл. изпълнителен директор вижда ефекта от недофинансирането на петролния сектор за основание за очакване на ръст в цените. Шнайтер говори по телефона с Анна Едуардс от студиото на Bloomberg в Лондон на 3 февруари 2016.

 

Продължаваме да виждаме голяма волатилност в цената на петрола. Какво очаквате до края на годината? Чуваме анализаторите да се позиционират около средата на 40-те долара към края на 2016. Вие какво очаквате?

За мен първото полугодие ще донесе волатилност на пазара, докато търсенето и предлагането се балансират. Очаквам известно подобрение във втората половина на годината.

Това ще се дължи на недофинансирането в индустрията, което е масово.

 

Казвате, че битката за пазарен дял навлиза във финалния етап. Това защо го казвате? Заради битката между саудитците и шистовите компании ли? Или да търсим по-близо до нас?

Не, за мен е така, както казвате. Има битка за пазарен дял.

Видяхме рязко намаление на броя на сондите в САЩ. Ще започваме да откриваме спад в производството в тези региони.

Офшорната индустрия, която е една трета от общото производство в света преминава към масови икономии и ще видим накрая ефекта от това недофинансиране.

 

Преди казахте, че очаквате търсене и предлагане да се балансират. И май не много далеч в бъдещето. Очакваме - както каза моят колега Райън Чилкот вчера, през второто полугодие, нещата да станат по-балансирани. И вие ли мислите така?

Винаги е трудно да се прогнозира, но подкрепям тезата, че ще има баланс и че съотношението между търсенето и предлагането ще се промени. И накрая ще видим точно обратното, поради липсата на достатъчно финансиране в индустрията. Трудно е да се посочи точен график. Но бих очаквал през втората половина на 2016 да започне да се усеща ефектът.

 

Казахте и че оперативните ви разходи ще паднат под 10 долара за барел. Това означава ли, че ще печелите при всяка цена над 10 долара за барел? А не че цените ще паднат толкова ниско, нали?

Не. тези 10 долара, за които говорите са оперативните ни разходи. Смятаме, че така ще се откроим от другите петролни компании.

Току-що започнахме работа по полето Едвард Григ, в което имаме 50% дял. То има нови съоръжения и много ниски оперативни разходи и поддръжка.

Започваме един мегапроект - Йохан Сведруп, оперативните разходи ще продължат да намаляват от 10 долара за барел на под 10 долара. Това е идеална позиция.

Но не че вярваме, че цените ще паднат до 10 долара, това - не.

 

Това ще зарадва мнозина. Понеже бизнесът ви е насочен към разработване на находища, има ли аргумент в такъв момент в полза на това, че може да осигурите по-добри цени от някои доставчици, от компаниите за петролни услуги, за по-ниски цени за сондите?

Така ще можете да разработвате повече находища, за да се преборите с цикличността?

Разбира се, че трябва да се използват възможностите, когато се появят. Виждаме ползите от ниските цени на петрола. Една от тях са ниските цени на сондите. Трябва сме опортюнисти, но и реалисти за това, което става по света. Да, ще продължим органичния си ръст, ще продължим да разработваме и да се възползваме напълно от пазара на сонди днес, на който виждаме значителен спад в ценитеТова действа балансиращо спрямо експлоатацията.

 

Statoil наскоро придоби 12% от вашия бизнес. Очаквате ли да увеличат дела си и в позицията ли са да блокират някакви други интереси на компанията ви?

Въпросът дали ще вземат повече дялове - задайте го на Statoil. Вярваме, че не. Второ - това е тест на качеството на активите ни. Ако Statoil са готови да купят акции на пазара, защото виждат, че са много добри, това биха били Едвард Григ и Йохан Сведруп например, тези активи ги ценят много високо. Гледам на това като на много добра новина. В момента - не, не могат да блокират интереси.

 

Интересно. Казахте, че в дейността си искате да се възползвате от ниските цени на сондите. А обмисляте ли да правите свои сделки? Търсите ли сливания и придобивания в момента?

Не е в основната ни стратегия, но ще бъдем опортюнисти и като видим интересни сделки, които представляват стратегически интерес, определено.