Morgan Stanley вижда спад на петрола до $20

Коментар на Дан Мъртоу от Bloomberg, 13.01.2016

16:06 | 13 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Петролът върви надолу от средата на 2014 насам, а прогнозите за суровината също не са особено оптимистични за производителите. Morgan Stanley изчислява, че е възможно петролът да поевтинее още и да достигне $20 за барел заради силния долар.

Преди две години всички просто щяха да се изсмеят, но имайки предвид ситуацията на петролния пазар днес определено не е невъзможно. Morgan Stanley обръща внимание на това, че петролът се търгува в долари и силният и поскъпващ долар означава, че страни, чиито валути не са фиксирани към долара, могат да купуват по-малко петрол за същите пари, което от своя страна означава, че петролът трябва да поевтинее. Тезата на Morgan Stanley е, че ако доларът поскъпне с 5%, това може да доведе до поевтиняване на петрола с между 10% и 15%, като по този начин той да достигне цена от около $20 за барел.

Намираме се в същата ситуация, в която сме от доста време насам - на пазара има прекалено много петрол и недостатъчно търсене. Според анализаторите това няма да се промени скоро.

Допълнителното предлагане, което се очаква от Иран след вдигането на санкциите срещу страната е още един фактор, потискащ цената. Президентът на Иран каза, че санкциите срещу страната може да бъдат вдигнати до дни. Страната разполага с пълни петролни танкери, които стоят на брега и чакат в готовност да изнесат суровината към Азия и останалата част от света. Повечето хора очакват това и вече са взели предвид допълнителното предлагане от Иран в цената на петрола. То обаче само ще удължи агонията на петролните производители и ще ги изправи пред ниски цени на петрола за още по-дълъг период.

За потребителите всичко това е чудесно, особено, ако обичат по-големи автомобили. В САЩ

галон бензин вече струва около $2, докато преди няколко години цената му беше достигнала почти $4. Хората продават малките си икономични модели Ford Focus и Toyota Prius и купуват пикапи. След като не трябва да се притесняват толкова за цената на петрола са готови да карат по-големи автомобили с по-висок разход на гориво.