Японският пазар на акции стопява разликата с китайския

Goldman очаква поскъпване на Topix от 28%

14:37 | 13 януари 2016
Обновен: 14:38 | 13 януари 2016
Електрическо табло, което показва стойността на японския индекс Nikkei 225. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg
Електрическо табло, което показва стойността на японския индекс Nikkei 225. Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Японският пазар на акции, чиято пазарна капитализация от 2014 г. е трета по големина в света, се приближава към китайския, от който беше изместен преди 2 години. Пазарната капитализация на японския пазар на акции е 4,8 трилиона долара, а на китайския – 5,7 трилиона. Разликата не е толкова голяма, имайки предвид, че през юни 2015 г. китайският пазар на акции беше с двойно по-голяма пазарна капитализация от японския. Далеч напред остава американският пазар на акции със своите почти 22 трилиона долара.

Акциите в Япония регистрираха най-слабия си старт на годината в историята. От началото на  2016 г. до 12 януари широкият индекс Topix загуби 10%, но борсите в Китай също регистрираха сериозни спадове.

Инвестиционната банка Goldman Sachs прогнозира ръст на пазара на акции в Япония. Според анализ на финансовата институция обратните изкупувания на акции през следващата финансова година (започващата през април б.р.) в Япония ще достигнат 64 млрд. евро. През последната финансова година обратните изкупувания на акции в Япония също стигнаха рекордна стойност от 5,9 трилиона йени. В резултат от Goldman смятат, че Topix индексът ще отбележат ръст от 28% до края на годината.

Факторът, който може да попречи на ръст на акциите в Япония, е поскъпването на йената. Йената поскъпна от началото на годината заради статута и на сигурен актив, кем който инвеститорите се насочват при несигурност на пазара. Ако йената поскъпне, това може да се отрази негативно на очакванията за инфлацията, износа и корпоративните печалби в Япония.

Според бившия заместник-гуверньор на председателя на Японската централна банка Харухико Курода – Такатоши Ито – ако йената поскъпне до ниво от 117 – 110 йени за долар, Японската централна банка ще се намеси и можем да очакваме нови количествени улеснения.

Хайди Лун, Bloomberg