Паундът достигна дъно от 2010

Никой не очаква BOE да промени лихвите

16:01 | 12 януари 2016
Автор: Димитър Баларев
Централната банка на Англия. снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Централната банка на Англия. снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Британската лира се понижи спрямо всички 16 основни валути и достигна дъно спрямо долара от юни 2010, след като Службата за национална статистика в Лондон сдъобщи, че индустриалното производство неочаквано се е понижило с 0.7% през ноември. Паундът се разменя за 1.4430 долара по обяд в Лондон. Текущита нива на цените подсказват, че шансовете за повишение на лихвите на Bank of England през тази година са едва 31 процента.
Загрижеността за бъдещето на страната в ЕС и неравното икономическо възстановяване натежаха над паунда от началото на годината и насочиха пазарите към по-нататъшно отлагане на времето за повишаване на лихвите, коментира Bloomberg.
Данните са по-лоши от очакваното, но слабостта на британската икономика не е нова информация, коментира Стюарт Бенет, шеф на форекс стратегията за Г-10 в  Banco Santander SA. 
Паундът се понижи с 0.5% до 75 пенса спрямо еврото, след като достигна 75.55 пенса в понеделник, най-ниско ниво от 4 февруари.
Индустриалното производство се понижи с 0.7% от предишния месец, съобщи статистическата служба във вторник. Икономистите прогнозираха липса на растеж през месеца. Преработващата промишленост също се представи по-зле от прогнозите през ноември, като падна с 0.4%.
Всички 45 икономиста, анкетирани от Bloomberg, предвиждат, че централната банка няма да промени лихвата си на заседанието в четвъртък.