Напрежение на азиатските пазари, петролът отново пада

Южноафриканският ранд поведе загубите в понеделник

10:28 | 11 януари 2016
Автор: Димитър Баларев
Шанхай. снимка:Qilai Shen/Bloomberg
Шанхай. снимка:Qilai Shen/Bloomberg

Азиатските акции увеличиха спада от миналата седмица, петролът се понижи и южноафриканският ранд поведе срива на валутите на развиващите се пазари в понеделник. Усилията на Китай да стабилизира юана не успяха да спрат спада на борсата, за четвърти ден се понижиха европейските акции.

Индексът Shanghai Composite Index на борсата в Шанхай се понижи с повече от 5% до най-ниско ниво от почти четири месеца, въпреки ръста на юана в Китай и Хонконг. Рандът, който зависи силно от ситуацията в Китай, в един момент се понижи с 9% до рекордно ниво от 17,91 спрямо долара преди да се стабилизира на 16,67 ранда. Петролът се понижи до най-ниско ниво от 2003, а фючърсите на медта се понижиха. Инвестициите, смятани за най-безрискови, намериха подкрепа. 

Две теми - близнаци - спадът на петрола и напрежението в Китай, предизвикват колебания на пазарите. Апетитът за риск отслабна, което изпрати световните борси до най-голямо понижение от четири години.
Макар че данните от петък показаха, че работните места места в САЩ са се увеличили през декември, вниманието се връща към Китай, след като страната показа рекордно 46-то месечно понижение в производствените цени. Нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц заяви, че страната не се изправя през катаклизъм и напрежението е главно заради зле проектирането автоматично спиране на търговията на фондовата борса при спад на индекса.

"Пазарът е загрижен за финансовата стабилност в Китай", заяви пред Bloomberg Матю Шерууд, шеф на инвестиционната стратегия в Perpetual Ltd. Той отбелязва и тревогите от твърдо приземяване, но казва, че това не е централен сценарий.

Индексът MSCI Asia Pacific без Япония пада с 0.9% в 7:05 a.m. Лондонско време, като Shanghai Composite Index се понижава с 5,3%, а в Хонгконг пада с 2,4%. 

Японският пазар е затворен заради празници. Фючърсите на Nikkei 225 падат с 1,4% в Сингапур, а тези на Еuro Stoxx 50 - с 1%. В Сеул Kospi падна с 1,2%, а австралийският S&P/ASX 200 - също с толкова. "Това е Хелоуин през януари", коментира Астро дел Кастильо, управляващ директор на First Grade Holdings Inc.

Китайският юан се повиши с 0,2% до 6,5837 след като централната банка установи референтния си курс с малка промяна за втори пореден ден, прекъсвайки осем дни на понижения. Корейският вон и малайзийският рингит, който се влияе силно от движенията на петрола, се понижиха. Турската лира губи 0,4%.

Забавянето в Китай добави още тревоги на пренаситения пазар на петрол. В САЩ сортът West Texas Intermediate пада за шести ден, губейки 2,4% до $32,37 за барел. През миналата седмица той загуби 10,5 процента. Анализатори от Nomura Holdings Inc. до UBS Group AG предвиждат спад до $30 за барел.

Фючърсите на медта с доставка март загубиха 1,6% в Лондон, докато златото се повиши с 0,2%, нараствайки за пети път от шест дни.