Юанът може да поевтинее с над 15% през 2016

Китайската валута може да спадне до над 7 за долар, смятат експерти

10:14 | 11 януари 2016
Автор: Виргиния Стаматова
Снимка: Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Снимка: Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Юанът може да спадне с 15 на сто през 2016, а дори и с повече, ако Пекин не успее да овладее кредитната криза. Това посочват експертите на Omni Partners – базиран в Лондон хедж фонд, който управлява $965 млн., предава Bloomberg.

Китайската валута, която се срина до 5-годишно дъно през миналата седмица, може да спадне до 7 или 7,5 за долар, отчита в интервю Крис Морисън, ръководител на звеното за валутни стратегии на макро фонда на Omni. Юанът изтри 1,4% през миналата седмица до приблизително 6,59 в Шанхай.

"Въпреки че китайските власти стъпиха сериозно на валутния пазар, те не могат да се противопоставят в крайна сметка на икономическите фундаменти", каза Морисън, като добави, че дори прогнозата за 7-7,5 би била твърде консервативна, ако Китай не се пребори със задаващата се кредитна криза. "Говорим за ситуация, която наблюдавахме в Бразилия и Турция... Това е начинът, по който може да видим сериозни цифри, като 8, 9 и 10 спрямо долара".

Освен всичко пазарът на опции също сигнализира за възможността за обезценка на юана, като договорите показват, че има 33% шанс китайските пари да преминат границата от 7 за долар.

Въпреки че по-слабият юан ще подкрепи спадащия експортен сектор на Китай, той също така увеличава рисковете за валутните кредитополучатели в страната и засилва спекулациите, че забавянето в най-голямата азиатска икономика е по-дълбоко, отколкото официалните данни предполагат.

Валутата, търгувана в Шанхай, нарасна c 0,17% до 6.5823 за долар в понеделник, след като централната банка запази размера на референтната си лихвена ставка на валутата във втори пореден ден. Офшорният юан, търгуван в Шанхай, пък добави 0,13% до 6,6745.