Европейските акции започнаха седмицата на червена територия

Пазарен коментар на Юън Потс, Bloomberg Лондон, В развитие, 24.07.2017

14:40 | 24 юли 2017
Автор: Кирил Петков
Юън Потс, Bloomberg Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Юън Потс, Bloomberg Лондон. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европейските акции започнаха седмицата на червена територия. Предстои най-натоварената седмица от този сезон на тримесечни отчети. Stoxx 600 е надолу с 0,5% поради данни, че ръстът в еврозоната за месец юли е бил най-малък от 6 месеца насам. Това каза пазарният анализатор Юън Потс, Bloomberg Лондон, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Велко Каменов. "Анализ на PMI пък сочи, че БВП нараства с 0,6% на тримесечие, в сравнение с 0,7% предното тримесечие".

"Автомобилостроителите продължиха 3-дневния си спад, който натежава и на Dax.  Причина за това са нарушения на европейски антитръстови закони".

Около 3 часа и половина след началото на търговската сесия, европейските акции се понижават в целия регион, като FTSE 100 в Лондон е най-зле представящият се със спад от 1%. Dax също се търгува с понижение от 0,7%.

Производителите на петрол и газ са сред най-зле представящите се, като спадат с 0,8%. Това става след като ОПЕК и партньорите на организацията намекнаха, че не планират сериозни промени в сделката за доставките. Саудитският енергиен министър призова за подновяване на фокуса върху спазването на съществуващата договорка.

Тази сутрин цената на лекия суров петрол отбелязва постоянни движения, но в момента се търгува с леко повишение за малко над $46 за барел.

Какви са новините около акциите на Ryanair?