Липсва единно мнение сред паричните власти в Европа за изтегляне на стимулите

ЕЦБ е близо до нуждата от прекратяване на стимулите, смята гуверньорът на Холандската централна банка Клаас Кнот

10:44 | 9 юли 2017
Автор: Investor.bg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Членовете на управителния съвет на ЕЦБ продължават да изразяват различни позиции по отношение на момента за изтеглянето на стимулите, изпращайки смесени сигнали що се отнася до това дали продължаващо наливането на пари във финансовата система ще подкрепи или влоши икономическото състояние на еврозоната, пише Bloomberg.

“Инфлационният натиск все още остава подтиснат. Нуждаем се от по-дълъг период на нормализиране на паричната политика“, коментира главният икономист на ЕЦБ Питър Прает за белгийския вестник De Standaard.

От своя страна, гуверньорът на Холандската централна банка Клаас Кнот предупреди в интервю за холандска телевизия, че ЕЦБ е много близо до точката, в която количествените улеснения трябва да бъдат прекратени.

Коментарите отново показват липсата на единодушие, което се наблюдава сред членовете на управителния съвет на централната банка от началото на годината относно това кога трябва да стартират дискусиите за прекратяване на програмата за изкупуване на активи на стойност от 2,3 млрд. евро.

Прает призовава за търпение, докато други негови колеги като Кнот и президентът на Бундесбанк Йенс Вайдман алармират за рисковете, произтичащи от функционирането ѝ в продължение на твърде дълъг период.

В интервю за холандската телевизия Nieuwsuur Кнот коментира, че последната финансова криза отчасти се дължи на наливането на твърде много пари в системата. ЕЦБ трябва да подходи много внимателно и изтегли стимулите навреме, смята той.

Икономическите данни, публикувани в петък, 07 юли, потвърдиха силното представяне на валутния блок на фона на по-добрите от очакваното данни за индустриалното производство в Германия, Франция и Испания.

Въпреки това ЕЦБ не очаква ръстът на потребителските цени да се задържи устойчиво на ниво от близо 2% до края на 2019. Следващата среща на централните банкери ще се проведе на 20 юли.

Инфлацията се ускорява, но това е процес, който все още е далеч от постигането на целта, коментира Прает. „От гледна точка на перспективите за инфлацията, все още не сме доволни от резултата“, посочи той.