Легендарният Джим Чанос закрива хедж фоновете си след 38 години работа

Чанос е успял да реализира почти 5 млрд. долара печалба за инвеститорите от създаването на фирмата си

15:30 | 18 ноември 2023
Автор: Хема Пармар
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Джим Чанос, легендарният продавач на къси позиции, известен с мечите си залози срещу Enron и Tesla Inc., закрива хедж фондовете си след почти четири десетилетия.

Chanos & Co., който той основава като Kynikos Associates през 1985 г., планира да върне по-голямата част от капитала си на инвеститорите до края на годината, се казва в писмо до клиентите в петък.


Джим Чанос, основател и президент на Chanos & Company LP, по време на интервю за телевизия Блумбърг в Ню Йорк, САЩ. 14 септември 2023 г.  Снимка: Виктор Й. Блу/Bloomberg

"Не е тайна, че бизнес моделът на дългите/късите акции е подложен на натиск, а интересът към фундаменталните селекционери на акции е намалял", пише Чанос. "Макар че както винаги съм запален по проучванията и инвестирането, се чувствам принуден да преследвам тези страсти в различна конструкция."

Досега хедж фондовете му са спаднали с около 4% през тази година, а активите на фирмата са се свили до по-малко от 200 млн. долара от около 8 млрд. долара през 2008 г. 65-годишният Чанос ще продължи да управлява фирмата си, като ще инвестира предимно личния си капитал, но ще управлява и парите на определени клиенти в отделно управлявани сметки. 

Фирмата му ще продължи да предлага на инвеститорите "индивидуални съвети за фундаментални къси идеи и портфейли, както и понякога печеливши макропрозрения", пише Чанос. В процеса на ликвидация клиентите ще получат обратно около 90% от парите си до края на годината, а останалата част - през първата половина на следващата година. 

Чанос, който често присъства по телевизията и в социалната медийна платформа X, известна преди като Twitter, заяви, че закрива фондовете, след като е успял да реализира почти 5 млрд. долара печалба за инвеститорите от създаването на фирмата. 

The Wall Street Journal вече съобщи за решението му.

Чанос започва да работи като анализатор в началото на 80-те години на миналия век, публикувайки анализи за продажба, когато разбира, че има талант да открива проблемни компании. Израснал в Милуоки, той първоначално планира да стане лекар, след което сменя професията си и получава диплома по икономика от Йейлския университет. Когато основава фирмата си в Ню Йорк, той избира името Kynikos - гръцката дума за циник. Фирмата му е склонна да търси три вида теми за къси позиции: потребителски модни тенденции, мании за активи, захранвани с дългове, и компании със счетоводни аномалии.

Той е най-известен с това, че е сред първите инвеститори, които забелязват проблемите в Enron - година преди енергийната компания да изпадне в криза - и помага за разкриването на мащабна измама, като се стреми към спад на акциите от средно 79,14 долара за акция през 2000 г. до декември 2001 г., когато те се сриват до 60 цента. 

Tesla, IBM
Неотдавна Чанос поддържаше залог срещу Tesla на Елон Мъск в продължение на повече от пет години - и се опари. От 2015 г. насам акциите на компанията се покачиха с повече от 1500%. През 2020 г. Чанос изрази несъгласие с бизнес модела на компанията и нейната оценка и заяви, че тримесечните ѝ печалби се дължат повече на продажбите на регулаторни кредити, отколкото на автомобили. 

През същата година една от най-големите му къси позиции беше на International Business Machines Corp. и заяви, че технологичният гигант е използвал "финансов инженеринг", за да смекчи влошаването на състоянието си. Той също така е бил гласовит мечок по отношение на Китай и е спечелил 100 млн. долара, като е скъсил позицията на германската компания за разплащания Wirecard AG. 

Въпреки че сега закрива хедж фондовете си, Чанос заяви в писмото си, че според него "златната ера на измамата все още е в пълна сила". 

Сред "изобилните" възможности за къси позиции, които той вижда днес: центрове за данни и инвестиционни тръстове за недвижими имоти.