Лондон може и да е извадил късмет с листването на Arm в САЩ

Ще са нужни големи усилия, за да се гарантира, че листването на Arm ще бъде успешно не само в първия ден, но и че акциите ще се представят добре впоследствие

20:11 | 5 септември 2023
Автор: Маркъс Ашуърт
Производство на полупроводниц. Роботизирана ръка премества 300-милиметрови силициеви полупроводникови пластини в сортираща машина. Снимка: Лиза Йохансен/Bloomberg
Производство на полупроводниц. Роботизирана ръка премества 300-милиметрови силициеви полупроводникови пластини в сортираща машина. Снимка: Лиза Йохансен/Bloomberg

Тази седмица започва представянето на производителя на полупроводникови чипове Arm Ltd., а настроенията за най-голямото първично публично предлагане на акции за годината и едно от най-големите досега изведнъж станаха по-мрачни. Предупредителните флагове се размахват, тъй като притежаваното от SoftBank Group Corp. подразделение е намалило почти наполовина сумата, която планира да набере, и то при по-нисък диапазон на оценката. След като загуби надпреварата с нюйоркската Nasdaq Inc. за правото да бъде домакин на листването, London Stock Exchange Group Plc. би могла да се счита, че е извадила късмет.

Първичните публични предлагания разчитат на купувачи, които се надпреварват да се сдобият с ценните квоти. Те са създадени, за да се превърнат в истинска лудост; особено ако става въпрос за листвания в технологичния сектор. SoftBank няма особено добри резултати в оценяването и продажбата на активи, а това ключово пласиране е изпълнено с грешки. Неуспехът да се осъществи успешно въвеждане на борсата и да се постигне устойчива здравословна премия на следборсовия пазар може да помрачи световния технологичен сектор за месеци напред.

Всяка продажба от страна на частния капитал изисква по-голям обем от надлежни проверки, тъй като звеното излиза на светло при публичния контрол на неговите отчети. В това, което изглежда като нагъл опит да се проправи път за гръмка цена, SoftBank закупи 25% дял в Arm от своя фонд Vision на предизвикваща почуда оценка от 64 млрд. долара едва миналия месец, което е двойно повече от покупната цена през 2016 г. Освен това, с 5-7 млрд. долара, които трябва да бъдат набрани, което е по-малко от първоначалните индикации за 10 млрд. долара, Softbank ще получи по-малко от половината от сумата, която набра само преди няколко седмици.

Наскоро намаленият диапазон на оценка от 50 до 54 млрд. долара, при първоначално споменати 70 млрд. долара, едва ли вдъхва доверие. Миналата година пропадна сделка за продажба на Nvidia Corp. при оценка от 40 млрд. долара поради регулаторни проблеми. При годишен оборот от под 3 млрд. долара и коригирана печалба преди лихви, данъци, обезценяване и амортизация от 414 млн. долара инвеститорите в Arm ще направят скъп залог за бъдещето. Проспектът за листване също така показва някои области на отслабващи приходи, като Китай допринася за една четвърт от продажбите. Nasdaq спечели листването не заради по-дълбоката инвеститорска база - местоположението е без значение за глобалните портфолио мениджъри - а защото технологичните компании имат много по-високи оценки в САЩ. Ако не друго, Arm щеше да бъде по-лесно да се пласира в Лондон, тъй като автоматично щеше да се класира в основния индекс FTSE 100, което щеше да наложи закупуването му от фондове за проследяване. Arm няма да бъде включена в индекса S&P 500, тъй като Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ я счита за чуждестранен частен емитент. 

Въпреки че може да изглежда по-привлекателно за мениджърите на фондове да вземат такъв съблазнителен актив като Arm на по-ниска цена, като се има предвид монополната му хватка върху чиповете за цифрови данни, капиталовите пазари не работят по този начин. Хедж фондовете имат особено голяма роля за успеха или провала на сделките. Както стана обичайно за всички видове нови емисии, независимо дали става въпрос за облигации или акции, размерът на подадените поръчки за покупка често е кратен на това, което мениджърът на фонда наистина иска. 

Това е голяма игра на блъфиране, а банките са диригентите. Големите крайъгълни инвеститори могат да получат големи обеми, но опортюнистичните играчи са тези, които или дават тласък, или подкопават дадена сделка. Всичко е свързано с премията за първия ден спрямо цената на листване, тъй като краткосрочните спекулации засенчват всяка фантастична представа за стойностно инвестиране. По-добре е да получите по-малка алокация на най-високата цена, отколкото пълния размер на поръчката си в долния край на целевия диапазон.

Накрая, ако Arm беше лесна за продажба, на теория щеше да е необходим само един водещ мениджър, който да наблюдава процеса. Вместо това в тази сделка участват почти всички водещи инвестиционни банки, начело с Barclays Plc, Goldman Sachs Group Inc, JPMorgan Chase & Co. и Mizuho Financial Group Inc. Много необичайно е четири финансови компании да си поделят сметката като съвместни водещи мениджъри. Всяка от тях би могла да се справи сама, да не говорим за нуждата от по-широка подгрупа от 24 допълнителни гаранти. Morgan Stanley, която е номер 1 в инвестиционното банкиране в областта на технологиите, е забележителният отсъстващ.

Като допълнително подкрепление най-големите клиенти на Arm също са поканени на партито, като Apple Inc., Intel Corp., Samsung Electronics Co. и Nvidia участват като стратегически инвеститори.

Листването на Arm не е изложено на реален риск от провал, но в по-дългосрочен план акциите трябва да бъдат изключени от сметките на поемателите. Съществува въпросителна относно това колко голям може да бъде общият портфейл от поръчки. Желаният резултат, дори при пласиране от такъв мащаб, е кратно на наличните за продажба акции, а качеството и моделът на държане на инвеститорите също са от значение. 

Мениджърите на фондове, които отварят основно дълги позиции насочват разпределените си средства към вторичния пазар също толкова, колкото и играчите с ливъридж, особено ако решат, че разпределените им средства са твърде малки; дългосрочните инвеститори може да са по-малко, ако акциите се появят на твърде високо ниво.  

Като съкращават условията точно когато започва глобалното инвеститорско роудшоу, е ясно, че водещите мениджъри правят яростни стъпки. Ще е необходимо да се положат големи усилия, за да се гарантира, че листването на Arm, което се очаква следващата седмица, ще бъде успешно не само в първия ден, но и че акциите ще се представят добре впоследствие. За първи път банкерите може би ще трябва да заслужат огромните си хонорари. За инвеститорите обаче може да се препоръча предпазливост.