Най-голямото IPO в Европа за годината бележи повратна точка за Румъния

Листването на Hidroelectrica дава шанс за местната борса да се отдръпне от статута си на граничен пазар

08:32 | 13 юли 2023
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Най-голямото първично публично предлагане (IPO) в Европа за 2023 г. даде повод за радост на инвеститорите и Румъния, като акциите поскъпнаха при дебюта си в това, което може да се окаже повратна точка за пазара в Букурещ.

Акциите на румънската компания за комунални услуги Hidroelectrica SA поскъпнаха с цели 11% при дебюта си в Букурещ. Производителят на енергия от възобновяеми източници незабавно се превърна в най-голямата компания в Румъния, регистрирана на борсата, на стойност повече от 10 милиарда долара и шанс за местната борса да се отдръпне от статута си на граничен пазар и да премине към нововъзникващ пазар в MSCI.

Предлагането на стойност 1,8 милиарда долара, завършено миналата седмица, беше презаписано, като високата доходност и дивиденти на компанията примамиха инвеститорите към собственика на водноелектрически централи, включително на река Дунав. Листването на миноритарен дял в най-големия производител на електроенергия в Румъния също отговаря на един от критериите, необходими на страната-членка на Европейския съюз, за да получи достъп до повече помощ от блока.

„Виждам това като повратна точка за Румъния“, каза Пабло Ескондрилас, управляващ директор и ръководител на EMEA Power Investment Banking в Citigroup Inc. „Надяваме се, това IPO ще позволи да се привлекат повече инвеститори.“

Citi беше попечител и стабилизиращ мениджър в излизането на борсата на Hidroelectrica.

Акциите на Hidroelectrica затвориха на 110 леи, което е ръст от 5,8% в сряда, в сравнение с цената на IPO от 104 леи.

Най-голямото IPO в Европа след Porsche AG и третото по големина в света тази година е тест за фондовата борса в Букурещ, която има един от най-ниските фондове за ликвидност от всички пазари в Източна Европа. Средният дневен оборот на борсата възлиза на еквивалента на 23 милиона долара тази година, според нейните данни, докато изтъргуваният обем на Hidroelectrica еднократно надхвърли 171 милиона долара в сряда.

Hidroelectrica се търгува под тикер H20 и ще има четвъртата най-голяма тежест в индекса BET на Румъния. Та заменя завода за топене на алуминий Alro SA в еталонния индекс.

„Приказката току-що започна и ние искаме да я превърнем в успешна история за Hidroelectrica и капиталовия пазар“, каза главният изпълнителен директор на Букурещката фондова борса Адриан Танасе пред препълнена зала, празнуваща листването, с гости, включително министър-председателя Йон-Марсел Чолаку, управителя на централната банка Мугур Исареску, както и ръководители на компании.

„Изпит за зрялост“

Исареску каза, че фондовата борса е преминала своя „тест за зрялост“ с листването, включително IPO, при което инвеститорите на дребно са купили 20% от предлаганите акции. Базовият индекс BET скочи с цели 3% в сряда, търгувайки се на най-високото ниво от февруари 2022 г.

За да получи статут на нововъзникващ пазар в MSCI, Букурещката борса трябва да позволи на местните пенсионни фондове да станат по-активни играчи на пазара и да увеличи броя на компаниите с висок оборот и free-float, според Атила Гюрцик, главен изпълнителен директор на Accorde Fund Management в Будапеща.

„Би било важно други големи публични компании да излязат на фондовата борса“, каза Гюрцик, чийто фонд купи акции при IPO-то. „Дори ако държавната собственост в компании, които вече са регистрирани на фондовата борса, бъде намалена“, това би помогнало индексът да бъде „възможно най-разнообразен“, добави той.

Hidroelectrica привлече купувачи и защото като производител на енергия от възобновяеми източници "се вписва добре в различни портфейли", каза Александру Илисие, инвестиционен директор в OTP Asset Management Romania, който също купи акции в предлагането.

„По отношение на минусите, ние виждаме най-голям риск от регулаторите, които ограничават цените на енергията до по-ниски от днешните, или от по-високи данъци върху неочакваните печалби“, каза той. „Надяваме се, че компанията ще диверсифицира своите инвестиции в други решения за зелена енергия.“

Fondul Proprietatea SA, инвестиционен инструмент, управляван от Franklin Templeton, продаде дял от 17,3% в компанията по време на IPO, намалявайки притежанията си от близо 20%. Останалата част от дела на Fondul в Hidroelectrica може да се използва за поддържане на търговската цена, ако е необходимо, според документация.

Постъпленията от продажбата на дела на Fondul ще бъдат разпределени между неговите акционери, които включват пенсионни фондове, през следващите месеци.

IPO-то предизвика "лавина" от интерес към румънския фондов пазар, с "хиляди" създадени нови сметки, което дава на инвеститорите нова експозиция към компаниите, регистрирани в Букурещ, и икономиката на страната, каза председателят на борсата Раду Ханга.