Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

От Русе в Гюргево - „Син Карс“ мести производството на електромобили

Росен Даскалов, основател на "Син Карс индъстри", "Бизнес старт", 07.09.22

13:45 | 7 септември 2022
Обновен: 09:08 | 12 септември 2022
Автор: Таня Жекова

„Син Карс индъстри“ ще премести производството на електромобили от Русе в румънския град Гюргево – съвсем близо до граничния пункт. Причините са в по-добрите условия за нови инвестиции, които ни предложиха в съседната страна. Това съобщи Росен Даскалов, основател на „Син Карс индъстри“, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Направихме всичко възможно новият завод да бъде в България, но не срещнахме разбиране по отношение на земя (параметри, покупка и т.н.), обясни предприемачът. В България ще остане развойният (R&D) център на компанията, като утре е официалното откриване на новата база в Русе.

„В Румъния са направили уникални неща по отношение на законовата рамка за инвестиции. Получаваме 700 дка терен при месечен наем от 1000 евро в следващите 73 години. Ползваме по-добрите икономически условия там, за да бъдем по-ефективни. Ние трябва да защитим интересите на нашите инвеститори.“

Всичко стана случайно - кметът на Гюргево ни е клиент в сервиза и от него разбрахме подробностите за стартиране на бизнес в Румъния, добави Даскалов.

В България не намерихме начин как да получим терен на приемливи за нас условия. Водихме комуникация с всички видове институции и с местната власт, но причината не е в тях, а в законовата рамка като цяло. 1000 евро наем за 700 дка е уникално ниска цена - всъщност те ни правят подарък, за да развием бизнеса си, каза събеседникът.

„Ние продължаваме да сме българи, продължаваме да побеждаваме с нашите спортни автомобили. Просто търсим икономически предимства, за да бъдем ефективни пред нашите инвеститори.“

Неотдавна „Син Карс индъстри“ получи сертификат за типово одобрение на електромобилите L CITY, издаден от TUV SUD в Германия, което позволява производството в малка серия (до 3000 автомобила годишно). Компанията има и сертификат за производство на батерии за електромобили.

В Германия също има точка на асемблиране, която развиваме в момента. Имаме планове да сглобяваме електромобилите в Англия и в САЩ.

„Имаме над 400 поръчки за електромобили за 2023 г. Целта ни е до края на тази година да изчистим процесите в базата ни в Русе, да произведем няколкостотин автомобила и после да преместим производството в Румъния. Като влезем в ритъм от базата ни ще излиза по един електромобил на смяна.“

Фирмата работи с партньори в Нидерландия и Германия, за да може електромобилите L CITY да бъдат вкарани в лизинговите схеми на местните компании. В Нидерландия след 2024 г. само електрически автомобили ще могат да влизат в централната градска част, обясни Даскалов.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” гледайте тук.