Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Аrm все пак подаде документи за листване в САЩ

Елена Кирилова, технологичен редактор Investor.bg, "Бизнес старт", 22.08.2023 г.

14:30 | 22 август 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Дизайнерът на чипове Arm Holdings притежаван от SoftBank Group подаде документи за излизане на борсата в САЩ, като се надява това IPO да стане най-голямото за годината на пазара. Това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор в сайта Investor.bg, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

В дългоочакваното подаване на документи до регулаторите Arm казва, че IPO-то се ръководи от Barclays, Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase & Co. и Mizuho Financial Group. Документът изброява 24 други поематели под тези, като сред тях личи липсата на Morgan Stanley.

Успешният дебют на Arm би донесъл неочаквана печалба за основателя на SoftBank Масайоши Сон, чийто Vision Fund миналата година загуби рекордните 30 млрд. долара. Освен това може да подтикне десетки компании да преследват, или допълнително да забавят, собствените си планове за IPO. Това включва фирми като онлайн компанията за доставки Instacart, компанията за маркетинг и автоматизация на данни Klaviyo и производителя на обувки Birkenstock.

Arm планира да започне роудшоуто си през първата седмица на септември, като оцени първичното си публично предлагане през следващата седмица, съобщава Bloomberg. Компанията не разкрива предложените условия за продажбата на акции в документа, но се очаква да търси оценка от 60 млрд. до 70 млрд. долара. Arm, която е базирана в Кеймбридж, в Обединеното кралство, също така е провела разговори с някои от най-големите си клиенти с идеята те да подкрепят IPO-то.

Въпреки че Arm си поставя за цел да набере между 8 млрд. и 10 млрд. долара от листването, тази цел може да е по-ниска, тъй като SoftBank реши да задържи по-голямата част от компанията, след като купи дела на Vision Fund в нея. Тази трансакция оцени Arm на над 64 млрд. долара, показват документите.

Въпреки това предлагането обещава да даде най-големия тласък на борещия се с проблеми пазар на IPO-та от близо две години. Листването се очаква да бъде най-голямото в САЩ от това на производителя на електромобили Rivian Automotive, което през октомври 2021 г. достигна 13,7 млрд. долара. Същевременно може да се класира близо до или дори малко под най-големите технологични IPO-та – това на Alibaba Group Holding за близо 25 млрд. долара през 2014 г. и листването на Meta Platforms (тогава Facebook) през 2012 г. за 16 млрд. долара.

Целия разговор може да гледате във видеото.

Още новини от света на технологиите може да намерите на Investor.bg

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.