Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Arm се засилва към „IPO-то на годината“ при оценка от 24-26 пъти над приходите

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "ЕЛАНА Трейдинг", ''Бизнес старт'', 22.08.2023 г.

13:45 | 22 август 2023
Обновен: 15:34 | 22 август 2023
Автор: Милен Симеонов

SoftBank Group ще използва еуфорията на пазарите около изкуствения интелект при предстоящото първично публично предлагане (IPO) на компанията си Arm, специализирана в дизайн на чипове. Това каза Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "ЕЛАНА Трейдинг" в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Пазарната капитализация на Nvidia надхвърли 1 трилион долара, а това е компания, която е доста напред в сферата на чипове за изкуствения интелект, заяви гостът.

„При Arm говорим за нова архитектура на чипове, които компанията трябва да направи и да започне да продава. Те анонсираха наскоро продукти, водещи до значително намаляване на консумацията на електричество, оттам и на топлината, която излъчват. Тоест, ще видим доста силно навлизане на техните нови чипове в дейта центровете, но в сферата на изкуствения интелект Arm остава доста по-назад от Nvidia“.

Arm Holdings подаде вчера документи за IPO на технологичната борса Nasdaq. Цената на акция все още не е определена. По предварителна информация на Bloomberg компанията, чиято централа е във Великобритания, ще се опита да набере между 8 и 10 млрд. долара от пазара, което ще се превърне в най-голямото IPO в САЩ за 2023 г.

Резултатите на Arm за финансовата година, приключваща към 31 март 2023 г., показват приходи от 2,679 млрд. долара. При оценка от 64 млрд. долара (бел.ред. - когато SoftBank Group придоби дела от 25% на Vision Fund в Arm), това прави 24 пъти над годишните приходи, каза Цачев.

Анализаторите на Bloomberg очакват публичното предлагане на Arm да се случи при оценка между 60 и 70 млрд. долара, тоест пазарната капитализация би могла да достигне 26 пъти над годишните приходи.

„Ясно е, че тук има изключително голяма доза очаквания за развитие на бизнеса на Arm. Една част от това развитие идва не само от AI, но и от други устройства като телефони, часовници и т.н., но на това се залагаше и при продажбата на компанията през 2016 г., като се смяташе, че това ще бъде двигател на растежа. Сега отново се залага на този компонент, който явно изостава по отношение на търсенето“.

Възможно е еуфорията около IPO-то на Arm да доведе до големи загуби за начинаещите инвеститори, предупреди Цачев. И даде пример с първичното публично предлагане на Facebook, когато акциите отбелязаха много сериозен спад в първите седмици от търговията. „Няма да се учудя и при Arm най-доброто време за покупка да бъде 2-3 месеца след публичното предлагане, когато еуфорията мине и когато видим големите играчи да купуват“.

Цветослав Цачев припомни и пропадналата сделка, при която Nvidia се опита да купи Arm от SoftBank Group за 40 млрд. долара. SoftBank придоби Arm през 2016 г. за 31 млрд. долара и делистна дружеството от Лондонската фондова борса и Nasdaq.

Цачев каза, че цената на акцията за IPO-то на Arm ще бъде оповестена след т. нар. roadshow в началото на септември. Тогава инвестиционните банкери, които правят предлагането и шефовете от компанията ще се срещнат с големи потенциални инвеститори, ще им разкажат за дейността и плановете си, ще обсъдят обемите и цената на акцията, а след това ще бъде обявена цената на публичното предлагане.

Засега не се знае как в IPO-то ще се включат големите играчи в производството на чипове и електроника, добави събеседникът. В последните седмици излязоха информации, че се водят преговори за закупуване на големи пакети акции с Intel, Nvidia, Amazon и Apple.

„Слабите страни на Arm са свързани с това, че компанията е дизайнер на чипове и разчита на това, че бизнесът с чипове трябва да се развие мълниеносно. Вероятно това ще се случи, защото все повече чипове навлизат в ежедневието ни, но не толкова бързо, колкото се очакваше през 2016 г.“

Силните страни на Arm са, че има няколко ниши, в които нещата се развиват много бързо и дружеството ще привлече вниманието и ще инвестира пари в тези ниши, в тези потенциални пазари на развитие, които вече показват потенциала си, обясни Цачев.

Интересна бизнес ниша ще бъде развитието на изкуствения интелект при автопилотите за автомобили, вече виждаме все повече чипове в тази област. Автономното управление на коли е бизнес, който със сигурност ще се разраства много по-бързо и сме съвсем близо да видим масовото му прилагане при производството на нови автомобили, добави събеседникът.

Материалът не е препоръка за вземане на инвестиционно решение.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването ''Бизнес старт'' може да намерите тук.