Възстановяването на британския фондов пазар спря в зародиш

Стратези в HSBC Holdings Plc. задават въпроса дали британският пазар става все „по-незначителен“

08:45 | 23 август 2023
Автор: Суита Гопинат и Кит Рийс
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямото първично публично предлагане (IPO) за тази година може да е на британска компания, но в домашния пазар на Arm Ltd. много хора са недоволни от нейното решение да продаде дяловете си в Ню Йорк, вместо в Лондон. Базираният в Кеймбридж дизайнер на чипове, управляван от Softbank Group Corp., най-после подаде дългоочакваните документи за първично публично предлагане в САЩ. Това е поредният удар срещу Лондонската фондова борса. В последно време повече компании си тръгват оттам, отколкото се присъединяват, а нейните индекси изостават от своите еквиваленти на европейския и американския пазар.

Стратези в HSBC Holdings Plc. задават въпроса дали британският пазар става все „по-незначителен“, като отбелязват изходящите потоци от фондове, намаляващата пазарна капитализация и спадащото тегло на британските акции в глобалните индекси за последните 20 години.

Тази година може да се окаже най-слабата за листванията на британския пазар от глобалната финансова криза насам. Този факт не е убягнал на финансовия министър Джеръми Хънт, нито на основните пазарни регулатори, нито на индустриалните групи, които искат да разхлабят ограниченията за листване, за да подкрепят броя на сключени сделки.

„Наблюдаваме тревожно изтичане на компании с всякакъв размер от британския пазар,“ казва Рори Кембъл-Ламертън, фонд мениджър в Church House Investment Management. "Може да се да се каже, че сегашното разхлабване на ограниченията не е достатъчно, за да наруши статуквото."

Промените в режима на първичните публични предлагания обхващат всичко - от разрешаването на по-голям контрол от страна на учредителите върху компаниите след листването им, както е обичайно в САЩ, до по-скорошните дискусии около потенциална пенсионна реформа. Според някои обаче Обединеното кралство може да отиде още по-далеч.

Листванията в Обединеното кралство за тази година са набрали най-малко средства от 2009 г. насам

Ричард Фаган, ръководител на отдел "Капиталови пазари в Обединеното кралство" в HSBC Holdings Plc, казва, че отговорът може да се крие в изграждането на екосистема от инвеститори и анализатори, които да оценяват изцяло листванията в Обединеното кралство, съпоставимо с множителите в САЩ. Той подкрепя модел за спонсориране на компаниите, който да им помогне да преминат от стартиране на дейността си през набиране на средства от частни лица до IPO, като контактуват само с една агенция от правителството на Обединеното кралство.

"Предложените промени в правилата за листване са много полезни, но те са само една част от решението", каза той.

Ник Фаулър, управляващ директор на отдел "Капиталови пазари" в Lazard UK Financial Advisory, казва, че някои от проблемите на Обединеното кралство са "репутационни", което може да се подпомогне чрез по-добро обучение на емитентите и акционерите. Освен това управителните съвети "ще трябва да са уверени, че могат да действат толкова автономно, колкото и техните американски колеги, и ще искат да знаят, че не са в неизгодно конкурентно положение по отношение на въпросите на управлението и възнагражденията на служителите", каза той.

Фонд за инвеститори
В своите документи изпратени до регулаторите Arm заяви, че сделката ще се ръководи от Barclays Plc, Goldman Sachs Group Inc., JPMorgan Chase & Co. и Mizuho Financial Group Inc. Производителят на чипове планира да започне своето roadshow през първата седмица на септември и да определи цената на IPO-то през следващата седмица, съобщи Bloomberg. В документа компанията не разкрива предложените условия за продажбата на акциите, но се очаква да търси оценка от 60 до 70 млрд. долара.

Въпреки че решението на Arm да избере Ню Йорк засегна Лондон, не само технологичните фирми бягат. Доставчикът на строителни материали CRH Plc и компанията за хазарт Flutter Entertainment Plc също се стремят към листване в САЩ в опит да повишат оценките си, привлечени от залозите за по-голям брой инвеститори от другата страна на Атлантическия океан.

Икономическите трудности и ограничената експозиция към сектори с висок растеж означават, че FTSE 100 е спаднал с 2,6% тази година в сравнение с ръста от 5,6% на индекса Euro Stoxx 600. В САЩ S&P 500 се е повишил с 15%, а Nasdaq 100 е скочил с 37%.

Със сигурност обемът на листванията в САЩ също е понижен, но дори и в условията на слаб глобален пазар на IPO, перспективите за листвания в Обединеното кралство изглеждат особено мрачни. По данни на Bloomberg тази година в Лондон са набрани по-малко от 1 млрд. долара, което е най-малко за същия период период от 2009 г. насам. WE Soda Ltd. оттегли планираното си листване през юни, позовавайки се на изключителната предпазливост на инвеститорите.

Освен това не всяка британска фирма, която е напуснала родния си пазар, е постигнала успех.


"Малките и средните британски компании, които отиват в САЩ, често не могат да привлекат достатъчно внимание от страна на инвеститорите там", казва Фаган от HSBC. "Особено за технологичните компании има реални аргументи, че тук дефицитът повишава стойността, което не съществува другаде", каза той и добави, че британският пазар има реален потенциал за разрастващи се фирми.

Шарън Бел, стратег в Goldman Sachs Group Inc., заяви, че макар регулаторните промени да са полезни, е необходим икономически растеж, за да могат инвеститорите - както местни, така и международни - да натрупат пари на пазара в Обединеното кралство. Обединеното кралство има предимства, като например по-дълбока капиталова база от повечето други пазари, ако не и толкова дълбока, колкото в САЩ, и силна група от фирми за суровини, които набират популярност на фона на глобалната енергийна криза.