Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Румъния провежда IPO, което ще бъде събитието на десетилетието за Балканския регион

Димитър Георгиев, ръководител „Финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг, в "Бизнес старт", 27.06.2023

12:55 | 27 юни 2023
Обновен: 13:19 | 30 юни 2023
Автор: Галина Маринова

В Румъния се провежда първично публично предлагане (IPO), при което най-голямата румънска компания в областта на енергетиката, притежаваща 35% от производствения капацитет в страната, ще се листне на борсата. Една пета от акциите се продават в едно огромно IPO за над 1,5 млрд. евро. Това е сделка, в която участват много голям брой американски банки, като ко-мениджъри и инвеститори и ще бъде най-голямото в Европа за тази година. Вероятно това е едно от борсовите събития за десетилетието за балканския регион. Това каза Димитър Георгиев, ръководител „Финансови пазари“ в ЕЛАНА Трейдинг, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

"Надявам се и политическата класа у нас да съумее да приоритизира листването и на български компании и от енергетиката, и от много други сектори на борсата. Защото това ще доведе до приходи в държавния бюджет, а и (преди всичко) ще доведе до едно много по-прозрачно управление. Защото, когато компанията е публична, тя публикува отчети на всяко тримесечие и значително ще намалеят съмненията и опасенията за недобро управление, когато държавата управлява даден актив". 

Редица компании от сектор транспорт, енергетика, могат да бъдат листнати миноритарни дялове, при които държавата да продаде 10-15-20% от компании като НЕК, АЕЦ Козлодуй, някои държавни ВЕЦ-ове, от сферата на транспорта - компании като БДЖ, заяви Георгиев. "Има и доста други компании, за които в годините сме говорили и за които не намирам нито един аргумент защо да не бъдат публични и прозрачни и защо да не инвестират в тях българските индивидуални инвеститори. Българското население има над 100 млрд. лв. в банковата система, пенсионните фондове управляват над 20 млрд. лв. За пенсионните фондове нашият пазар е твърде малък и в много голяма степен - безинтересен. Налага се те да си купуват компании навън, евентуално в Румъния и най-вече в САЩ и Европа, при положение, че в България икономиката също вече е достатъчно голяма и има интересни компании, които биха могли да бъдат листнати и да бъдат интересни". 

"Това ще привлече доверието на чуждестранните инвеститори. По румънското IPO на "Хидроелектрика" основни мениджъри са банки като Citibank, J. P. Morgan, Auerbach Grayson и още няколко много големи имена от световната банкова общност. Говорим с тях ежедневно, защото сме партньори и интересът им към Румъния в момента е огромен. В близките дни и седмици на практика това ще бъде основна тема на финансовите пазари". 

От гледна точка на финансовите пазари бунтът в Русия не бе никакво събитие, коментира още събеседникът. "Потенциално, случващото се там, можеше да има много различни сценарии на развитие и съответно последици, но в крайна сметка няма никакво влияние и развитие. Пазарите отвориха спокойно на нивата, при които затвориха в петък. Това се отнася и за пазарите на акции, и за пазарите на облигации, и на петрола. Има леко поскъпване на пшеницата, но това вероятно се дължи и на други фактори". 

Има редица събития през тази седмица, които инвеститорите ще следят, добави гостът, като посочи, че има форум на централните банкери в Португалия, на който присъстват представители на много банки по света. "Ще се говори за инфлация лихви, икономически проблеми, а това са нещата, вълнуващи пазарите. Основната тема за пазарите остава дали инфлацията ще продължи да бъде значително по-силна от таргетираната, респективно до къде централните банки ще повишават лихвите". 

"Все още не е ясно до кога централните банки ще повишават лихвите. Вече регистрирахме първа пауза в повишаването на лихвите, направена от Фед. Очаква  се още едно или две повишавания, особено в икономическа среда, която остава спокойна. Няма стрес на финансовите пазари или повишаване на цените на акциите, а инфлацията продължава да бъде над 4%, а на някои места по света над 5%. Това дава основания за продължаване на покачването на лихвите, но в никакъв случай не бих заложил, че ще видим повече от едно, максимум две повишавания от страна на Фед". 

Подобна е ситуацията в Европа. Инфлацията е по-висока от желаната от банкерите. Тук цикълът на покачване продължава до този момент и изказванията на централните банкери от ЕЦБ са много подчертано ястребови, тоест, че ще има инфлация и повишаване на лихвите, но напоследък сякаш пазарите не им обръщат чак такова внимание и самите те не вярват, че ще видим рекордно покачване на лихвите. Твърдя, че и тук и в САЩ сме много много близо до края на този цикъл на повишаване на лихвите. 

 "Причината е, че все пак имахме много дълъг цикъл на повишаване на лихвите, който няма как да не се отрази на икономическата активност. Хубавото е, че .това до момента почти не се случи и като цяло първото полугодие е много по-добро, отколкото очакваха анализаторите на пазара, включително и аз. Но въпрос на време е тези лихви да се пренесат в една по-ниска икономическа активност, в икономически проблеми, на места вече виждаме и продължителна рецесия и това няма как да не спре централните банкери от повишаване на лихвите. Уравнението е все по-трудно и за това сме по-скоро до края на повишаването на лихвите". 

Основните икономически проблеми, с които би се сблъскала еврозоната, са понижена икономическа активност, на места отрицателен икономически растеж след високата номинална инфлация, възможно е да видим и постепенно увеличаване на безработицата, защото всъщност тя в момента е изключително ниска навсякъде по света. Сблъскваме се с обратния проблем - липсата на каквито и да е кадри. Всякакви евентуални нови проблеми с веригите на доставка - на пшеница, петрол, компоненти от югоизточна Азия, би имала негативно влияние и върху инфлацията, и общо - върху икономическата активност.

Пазарите изпращат едно много добро, дори отлично полугодие, подчерта Димитър Георгиев. "Много по-добро от това, което очаквах. На фона на огромното говорене за проблеми и очаквани такива, пазарите показаха завидна устойчивост и ръстове в САЩ, Европа включително и в България. Индексите масово са на зелено и почти във всички тези случаи с двуцифрени ръстове. Дори не е имало значителна корекция на този възходящ тренд. И това се случва на фона на постоянно покачваща се инфлация и постоянно повишаващи се лихви. Напечатаните пари, които бяха реализирани през последните 15 години продължават да оказват своето позитивно влияние върху цените на финансовите активи". 

В коментара си за петролния пазар гостът каза, че Русия продължава да търси "вратички" и начини за изнасяне на петрол за различни страни, но "нейният дял в световната търговия значително намаля". "Петролът остава на изключително ниски цени и това е много позитивно от гледна точка на инфлацията. Виждаме го вече трайно под 75 долара и няма някакви ясни перспективи за обръщане на тренда. Това много помага и дава увереност на централните банкери, че ще се справят добре с този свой двойнствен мандат, който имат, при който трябва едновременно да се грижат за инфлацията, а в същото време и за това да има икономически растеж. Ниската цена на петрола също е една от предпоставките за скорошното прекратяване на повишенията на лихвите". 

Позитивизъм на БФБ

"Изпращаме много силно тримесечие. Пролетта беше много добра за нашия пазар. Причината за това е, че миналата година като резултати беше много успешна за българските компании. Почти всички компании, които се търгуват на БФБ, регистрираха високи печалби и сега е т.нар. дивидентен сезон, когато се разпределят дивидентите. Виждаме рекорден дивидентен сезон".

Почти всички основни компании са с дивидентна доходност от над 5%, което е една изключително добра доходност по каквито и да е критерии, добави събеседникът. "В много случаи те са двуцифрени. Буквално след няколко дни ще можем да отчетем сезонът на дивидентите с конкретни цифри, но той, по моята прогноза, ще бъде рекорден". 

Не само дивидентите, но и цените на акциите се раздвижиха нагоре, като от известно време насам ние наблюдаваме и интерес от чуждестранни инвеститори към нашия пазар, изтъкна гостът. По думите му това се дължи на "търсенето на доходност и търсенето на алтернативи". "Защото пазарите и в САЩ, и в Европа доста се качиха в последно време и инвеститорите търсят и други алтернативи. За съжаление нашият пазар е твърде малък, твърде тесен и няма достатъчен брой големи, представителни компании, които да се търгуват на него". 

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.