Две от компаниите в Adani Group се стремят да наберат $2,6 млрд

Обвиненията в корпоративна измама, отправени от Hindenburg Research в края на януари, намалиха пазарната стойност на конгломерата с повече от 100 млрд. долара

14:28 | 13 май 2023
Автор: Bloomberg News
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Две компании от империята на милиардера Гаутам Адани, включително водещата му фирма, се стремят да наберат до 2,6 млрд. долара, което е сигнал, че индийският конгломерат иска да се съсредоточи върху растежа, след като унищожителен доклад за късите продажби го принуди да контролира щетите.

Adani Enterprises Ltd., инкубаторът за нови бизнеси на групата, е получил одобрение от борда на директорите да набере до 125 млрд. рупии (1,5 млрд. долара) чрез квалифицирано институционално предлагане или други начини, според подадено в събота заявление на борсата. Adani Transmission Ltd. може да набере до 85 млрд. рупии чрез подобни методи, съобщи предприятието в отделно заявление в същия ден.

Последните планове за набиране на средства показват, че конгломератът, сформиран от пристанища до мощности за производство на електроенергия, се стреми да преодолее кризата, предизвикана от обвиненията в корпоративна измама, отправени от Hindenburg Research в края на януари, които намалиха пазарната му стойност с повече от 100 млрд. долара. Въпреки че отхвърли тези обвинения, магнатът и неговите помощници трябваше да предприемат редица мерки, за да успокоят инвеститорите, включително да се откажат от продажбата на акции за 2,4 млрд. долара от Adani Enterprises през февруари.

Одобренията на акционерите ще бъдат поискани своевременно, заявиха и двете компании в своите документи. Adani Green Energy Ltd. също трябваше да проведе заседание на управителния си съвет в събота, но го отложи за 24 май, позовавайки се на "някои неотложни обстоятелства".

В началото на март базираната в САЩ GQG Partners закупи от основателите дялове в четири дружества от групата - Adani Ports and Special Economic Zone Ltd., Adani Green Energy, Adani Transmission и Adani Enterprises - за 1,9 млрд. долара, което е голям вот на доверие за конгломерата. Раджив Джаин от GQG заяви тогава пред Bloomberg, че фирмите Adani имат "феноменални, незаменими активи". През април звездният инвеститор заяви, че тези акции могат да бъдат "мултибагери" за пет години.

Индийският пазарен регулатор в момента проучва евентуални нарушения, както и необичайната пазарна активност на акциите на Adani Group след атаката на късите продавачи. Върховният съд на Индия очаква доклада на регулатора, който поиска повече време, тъй като събира финансови данни за конгломерата на местно и чуждестранно ниво. Върховният съд ще разгледа въпроса в понеделник.

Adani Enterprises, която обяви стабилни резултати за последното тримесечие, се е сринала с 49 % през тази година. Adani Transmission, която ще бъде изключена от индийския индекс на MSCI в края на май, е спаднала с 66% тази година. Тя все още не е обявила приходите си.

Междувременно Adani Transmission, Adani Green Energy и Adani Total Gas Ltd. ще бъдат извадени от местния списък на фирмите, определени за т.нар. допълнителни мерки за наблюдение, според списъка, актуализиран на уебсайтовете на двете най-големи борси в страната в петък. Дружествата, включени в списъка за наблюдение, са изправени пред търговски ограничения, включително ограничения на маржа, ограничения на ценовите диапазони и други ограничения, предназначени да защитят инвеститорите.