Прогноза на Bank of France подхранва съмненията в оптимизма на правителството

Икономиката на Франция ще изпадне в рязко забавяне тази зима

13:30 | 18 декември 2022
Автор: Уилям Хороби
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Френската икономика ще изпадне в рязко забавяне тази зима, от което ще се възстанови, но постепенно, сочат прогнозите на Bank of France, които поставят под допълнително съмнение икономическия оптимизъм на правителството на президента Еманюел Макрон.

По-слабото търсене на френския износ, по-силната инфлация и по-високите лихвени проценти от предварително предвидените означават, че централната банка предвижда забавяне на растежа до едва 0,3% през 2023 г. - далеч от 1%, който Министерството на финансите е записало в бюджета. Според министерството не може да бъде изключена рецесия, въпреки че тя ще бъде временна и ограничена.

"След като през по-голямата част от 2022 г. показа добра устойчивост, активността ще премине през две различни фази: рязко забавяне от тази зима, последвано от отслабване на инфлационното напрежение и постепенно възстановяване на икономическия растеж през 2024 и 2025 г.", заяви централната банка на Франция.

Прогнозата идва, след като националната статистическа агенция Insee заяви, че през втората половина на 2023 г. ще е необходимо рязко ускоряване, за да се постигне 1% растеж, от който правителството се нуждае, за да изпълни целта си за бюджетния дефицит.

Коментирайки прогнозата на централната банка, представители на френското министерство на финансите заявиха, че правителството поддържа очакванията си за 1%, тъй като икономиката устоява на натиска от цените на енергията и ще се възстанови през следващата година.

Bank of France заяви, че около нейната прогноза има голяма степен на несигурност, особено що се отнася до доставките на природен газ в Европа. Крайният резултат за 2023 г. може да бъде в рамките на диапазона между свиване с 0,3% и разширяване с 0,8%, каза тя.

Според прогнозите инфлацията, която засегна покупателната способност на потребителите въпреки финансираните от правителството ограничения на цените на енергията, ще достигне своя връх от 7,3 % в края на 2022 г., след което ще намалее до около 4 % през четвъртото тримесечие на 2023 г. Дори когато натискът от енергийните разходи отслабне през 2024 г., централната банка на Франция очаква инфлацията в сектора на услугите да се задържи, тъй като заплатите и наемите се нуждаят от време за приспособяване.