Booking, Airbnb не отчитат промени в търсенето на почивки след началото на военния конфликт в Украйна

Ваканционните компании бяха подложени на удари от пандемичните ограничения заради вълните на Covid-19

20:10 | 12 март 2022
Обновен: 21:48 | 12 март 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Нахлуването на Русия в Украйна накара много хора да преосмислят плановете си за пътуване, но някои от водещите мениджъри в бранша все още очакват един от най-добрите летни сезони в историята след повече от две години на задържано търсене.

"Това е ужасно трагично събитие на местно ниво", заяви главният изпълнителен директор на  Booking Holdings Inc.Глен Фогел. Дори и при потенциална възможност за по-високи цени на самолетните билети поради рязкото покачване на цените на самолетното гориво, Фогел заяви, че "значителна част от пътуванията, които не са се състояли през последните две години, са натрупали това невероятно търсене и това латентно търсене просто иска да избухне и да пътува", отбелязва Bloomberg.

Booking, която получава около 90% от приходите си от международните пазари, отчете, че резервираните нощувки са намалели с около 10% спрямо нивата от 2019 г. за седмицата, приключила на 6 март. Голяма част от това се дължи на Русия и Източна Европа, докато Западна Европа "остава малко над нивата от 2019 г.".

Коментарите на изпълнителния директор помогнаха за успокояването на пазара, което доведе до ръст на акциите на Booking с почти 5%. Между отчета за приходите на компанията в средата на февруари и първата седмица на март акциите се сринаха с почти 30%.

Booking, Expedia Group Inc. и Airbnb Inc. разчитат на нарастване на търсенето това лято. Ваканционните компании бяха подложени на удари от пандемичните ограничения заради вълните на  Covid-19. И докато Airbnb се възползва от гъвкавите възможности за работа на хората дистанционно и те резервираха престой в домове в по-селски местности, Expedia и Booking с нетърпение очакваха завръщането на туристите в градовете.

В интервю от средата на февруари, преди началото на войната, главният изпълнителен директор на Expedia Питър Кърн заяви, че очаква лятото на 2022 г. да бъде "най-голямото лято в историята на пътуванията". Той също така очакваше, че хората ще търсят градове, залагайки на това, че им е "омръзнало да ходят в националните паркове". Той прогнозира, че градовете в Европа с много културни забележителности и възможности за хранене - като Париж, Лондон и Флоренция, ще се радват на огромно търсене.

Главният изпълнителен директор на Airbnb Брайън Чески заяви, че "очевидно се чувства много добре по отношение на това къде се намира нашият бизнес" и че не вижда "големи промени" в поведението на пътуващите през последния месец. Airbnb е преустановила дейността си в Русия и Беларус, а в Украйна не се приемат резервации, освен за хуманитарна помощ.

Лий Хоровиц, анализатор в Deutsche Bank, изчислява, че през първото тримесечие на тази година трансграничните пътувания ще бъдат с около 16% повече в сравнение с нивата от 2019 г.

Дори и Западна Европа да е далеч от Киев, някои американски туристи се отказват от плановете си и остават на местния бряг. През седмицата, приключила на 22 февруари, търсенето на места за настаняване в Европа е било с 18% по-високо от нивата през 2019 г., но само с 4% по-високо през седмицата, приключила на 6 март, според фирмата за пазарни проучвания YipitData.

Резервациите на полети и търсенията на пътувания от САЩ до Европа са намалели от февруари насам, според данни на базираната в Монреал туристическа компания Hopper Inc. От 12 февруари насам делът на Европа в резервациите за международни пътувания е спаднал от 21% на 15%, което е далеч от нормалното за годината, когато на континента се падат около 30% от резервациите. Търсенията на двупосочни полети са с 9% по-ниски от очакваните нива, откакто Русия нахлу в Украйна в края на февруари.

"Обикновено виждаме, че пътниците реагират много бързо на тези ситуации", каза в интервю икономистът на Hopper Адит Дамодаран. Въздействието върху търсенето на полети след нахлуването на Русия "беше почти незабавно", каза той.

Мисти Люис, собственик на малък бизнес от Хюстън, каза, че заедно със съпругата си са отменили пътуването си до Амалфийското крайбрежие в Италия през юни, след като се появила новината за войната. Вместо това те са решили да отидат в Хамптън.

"Аз и съпругата ми щяхме да бъдем за първи път в Европа", каза Люис. "Говорихме да опитаме отново следващото лято, но това ще зависи от развитието на войната".