ЕЦБ е готова да действа в подкрепа на икономиката на еврозоната

Европейските акции продължават ралито, след като Драги отново изрази готовност за действие

17:23 | 4 ноември 2015
Автор: Магдалена Иванова
Седалището на ЕЦБ във Франкфурт
Седалището на ЕЦБ във Франкфурт

Марио Драги заяви в сряда сутринта, че Европейската централна банка е готова да действа в подкрепа на икономиката на еврозоната, пред форума за банков надзор във Франкфурт. ЕЦБ трябва да прецени вливането на нови парични стимули през декември, като е готова да действа с всички възможни средства.

Пазарите реагираха, като продължиха ралито на европейските акции, които са на път да изтрият загубите от разпродажбите през лятото, поведени от производителите на суровини.

Glencore Plc доведе минния сектор до най-доброто представяне от 19-те индустриални групи в индекса на Stoxx Europe 600, добавяйки 7.8% на борсата в Лондон, тъгувайки се до нива от 130. 35 британски паунда. Anglo American PLC се покачи с 6.71% до ниво от 599.60 паунда.

ING Groep NV се покачи с 3.7%, след като холандският кредитор отчете 14% ръст на печалбата си за третото тримесечие. Marks & Spencer Group Plc нарасна с 3.5%, след като прогнозите за приходите от продажби за първото полугодие надхвърлиха прогнозите на анализаторите.

Евростат отчете нулева инфлация в еврозоната през октомври, според данните, излезли в петък, 30 октомври, но нивото ѝ остава далеч под целта на ЕЦБ от 2%. През септември потребителските цени дори паднаха с 0.1% на годишна база, което беше първата дефлация от март насам.

Трудовият пазар в най-силната европейска икономика продължава със стабилното си представяне и през октомври. Коефициентът на безработица остава на най-ниското си ниво от обединението насам, или 6.4%.

Инвеститорите бяха окуражени от покачващите се цени на петрола, както и от сектора на производството, който също спомогна за ралито, като се покачи до ниво от 52.3 през октомври.

Stoxx Europe 600 се покачи с близо 13% от 29 септември насам, отбелязвайки най-добрата месечна печалба за октомври от 2009 г. насам. Широкият индекс напредва с 0.97% на 4 ноември, като се търгува на ниво от 382.06 в 17 ч. българско време.

Ръст отбелязва и френският CAC40, който се изкачи с 0.93% до ниво от 4993.00 евро на борсата в Париж.

Индексът на сините чипове, Euro Stoxx 50 се търгува на зелена територия за трети пореден ден от началото на ноемврийската сесия, като отбеляза ръст с 0.59% на дневна база, като се търгуваше на ниво от 3 464.00 евро в 17 ч. на борсата във Франкфурт.

"Това, което движи пазарите и това, което ще продължи още известно време, е повторното позициониране", каза Джордж Годбър, портфолио мениджър в Miton Group в Лондон, която управлява около 5 млрд. долара. "Затова най-лошо представящите се компании, сега отбелязват най-голямо покачване.“

Volkswagen AG призна за манипулиране на данни за отделяния въглероден диоксид при още до 800 хил. автомобила.