UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Български стартъп с мисия да намали хранителните отпадъци

Петър Благов, основател на Food Chain, UpDate, 11.10.2020

20:02 | 11 октомври 2020
Обновен: 13:45 | 16 октомври 2020
Автор: Ирина Илиева

Българска компания създава платформа, с която се опитва да реши проблема с нарастващите хранителни отпадъци в света.

“Food Chain се опитва да реши проблемa с тоновете изхвърлени храни, които са в срок на годност и могат да бъдат използвани, но потребителите не успяват да достигнат до тях”, разкри в технологичното предаване Update с водещ Елена Кирилова Петър Благов основател на Food Chain.

Той допълни, че компанията му ще помага на потребителите да достигат до храни, на които срокът им на годност предстои да изтече, за да не бъдат изхвърлени, а закупени на по-ниска цена.

“Чрез приложение за смартфон ще работим да осигурим връзки между търговски обекти и потребители, както и между производители с търговските обекти.”

Проектът все още не е стартирал официално и е в алфа версия, но съвсем скоро ще видим търговския му старт, разкри Благов.

“Трима души работим по разработване на идеята, като кандидатствахме за финансиране по праграма “Европейски иновации” и получихме финансова помощ от 200 000 евро. В момента сме се фокусирали към развитие на дейността в София, която се очаква да започне до месец”.

Реакциите от страна на бизнеса са положителни, а водещи компании в производството на хранителни стоки са готови да работят с платформата на Food Chain.

Цялото предаване гледайте във видеото.

Всички гости на предаването Update гледайте тук.