UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Българска компания прави смели стъпки към телемедицината

Иван Йосифов, основател на “Найкомс”, Update, 12.06.20

20:04 | 14 юни 2020
Обновен: 22:06 | 14 юни 2020
Автор: Хюлия Айваз

“Найкомс” се роди преди 8 години, като последните 6 години компанията се занимава пряко с разработка на хардуер и софтуер в сферата на телемедицината. Това каза Иван Йосифов, основател на “Найкомс” в предаването “Update” с водещ Елена Кирилова.  

“Тази година можем да се похвалим, че стартирахме платформата Medcare, която дава възможност за комуникация между пациент и лекар, без значение на географското положение на двете страни”.  

Освен Medcare “Найкомс” предлага и цялостна екосистема от технологични решения, свързани с телемедицината - например станция за телемедицина, която обезпечава комуникацията между лекарите в междуболничната комуникация.  

“Имаме и куфар с медицински инструменти Medcase, който дава възможност за прехвърляне на реални биологични параметри от страна на пациента към лекаря”.  

Едно от решенията, с които разполага компанията в момента, е лично здравно досие, което дава възможност на пациентите да съхраняват информация за своите лични биологични параметри и да преценяват с кого и кога тази информация да бъде споделена.  

“Близо осемцифрена сума отиде за разработката на цялостната екосистема. Всичко се случи изцяло от собствена дейност, която сме разработвали - различни онлайн услуги, които предлагаме най-вече на западния пазар”.  

По думите на Йосифов това е изцяло собствен капитал и няма инвеститори зад компанията.   

“Изключително трудно беше. Но искахме да докажем, че в България могат да се случват хубави неща. И се случват. Ние сме живото доказателство за това”.  

Той каза още, че благодарение на пандемията, която се случи на глобално ниво, в много държави вече всякакви форми на дистанционна консултация между пациент и лекар са доста по-облекчени като вариант.  

“България, за съжаление, не е едно от тези места. Все още се борим с доста предразсъдъци”.  

Йосифов вярва, че съвсем скоро, в следващите 5-10 години, телемедицината ще бъде нещо напълно естествено като част от живота ни. 

“Искаме нещата да се случат в България. За нас това е пазар, който е най-труден. Смятаме, че направим ли нещата в България, ще се справим навсякъде другаде. Искаме да тръгнем тук, да покажем, че може, че става, че работи и тогава да продължим към външните пазари. Вече имаме запитване от няколко европейски държави”.  

Целия разговор вижте във видеото.  

Видеа с всички гости на предаването “UpDate” може да гледате тук.