UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Българският компютър Правец е бил най-добрият в целия социалистически лагер

Миглена Георгиева, журналист в "Bulgaria ON AIR", UpDate, 06.09.2019

19:30 | 6 октомври 2019
Миглена Георгиева, журналист в "Bulgaria ON AIR". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Миглена Георгиева, журналист в "Bulgaria ON AIR". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българският компютър "Правец" е бил най-добрият в целия социалистически лагер, заяви Миглена Георгиева, журналист в "Bulgaria ON AIR", в предаването "UpDate" с водещ Елена Кирилова.

Тя обясни пътя по направата на филма за българските компютърни разработки през годините. "Когато започнахме да правим филма за българските компютри "Правец", въобще нямах идеята за този него. В Кръстова гора снимахме филмче за Кръстовден. Направихме още един филм и се състредоточихме върху ловно стопанство "Кормисош", където навремето е ловувал социалистическият елит. След това отидохме в Правец и създадохме филма за българския компютър, който тази година навършва 40 години", разказа тя. 

"Зад първия български компютър стои инженер Иван Марангозов. В БАН точно в тази година е създаден Институтът по информационни телхногии, компютри и роботика. Там Марангозов е обикновен разработчик и създава своите проекти за бъдещия български компютър. Той е копие на Apple 2 като технология. До 1982 "Правец" се е наричал "Имко"".

"През 1982 г. е бил избран заводът, където да ще произвеждат компютрите", уточни Миглена Георгиева. "Получава се първата заявка да бъдат произведени около 50 броя. С тези компютри от екипа се явяват на Пловдивския панаир. На щанда на „Правец“ в рамките на изложението е имало 9 компютъра. Представянето не е преминало при голям успех. По-късно през 1982 се обсъжда планът за производство за следващата година. Един компютър тогава струва 4000 лв.", допълни тя.

Георгиева поясни още, че през 1981 г. в завода „Правец“ са работили 400 души.

"Те са правили електронни часовници, а след това и на компютрите. Произвеждали са продукция на стойност около 8 млн. лв. През 1989 продукцията на персоналните компютъри е на стойност 165 млн. само от комбината, където се произвеждат те. С цялото обединение със заводите в Габрово, Монтана и т.н. тази продукция вече е на стойност половин милиард", подчерта тя.

Очаквайте видео материал с целия разговор.