UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

Бъдещето си OUT2BOUND вижда като институция в продажбите за технологичните стартъпи

Теофил Шиков, основател и главен изпълнителен директор на OUT2BOUD, UpDate, 23.09.2018

20:00 | 23 септември 2018
Единствена у нас, Out2bound обновява бизнес модела в услуга на технологичните стартъпи
Единствена у нас, Out2bound обновява бизнес модела в услуга на технологичните стартъпи

Бъдещето на единствената с услугите си у нас за технологичните стартъпи компания - OUT2BOUND, основателят й вижда като хъб - институция за бранша. Целта пред екипа й е тя да стане основен хъб на знание - как една начинаеща технологична компания да започне своите търговски процеси, ако иска да намери пазара за своя уникален продукт. Тя ще е ориентирана към клиентски микс между български и чуждестранни технологични компании. Желанието на екипа й - с международно участие е тя да остане позиционирана в България, но с представителства по света, приоритетно - в Сингапур. Това каза Теофил Шиков, основател и главен изпълнителен директор на OUT2BOUD в предаването UpDate с водещ Бойчо Попов. 

Преди да започне своя бизнес Шиков работи за технологична компания, за която търси нови клиенти за България и чужбина, организира срещи с потенциални клиенти, някои от които започват да му предлагат работа. Вглежда се в пазарната ниша и открива нуждата от качествени хора в сферата на продажбите, които да търсят клиенти за технологични компании, дава си сметка дали може да извършва тези услуги за няколко компании едновременно и през февруари 2016 година поставя началото на OUT2BOUND.

От създаването на компанията през февруари 2016 година до сега тя остава единствена у нас, предлагаща тези услуги. За избора на името основателят посочва:

"В света на продажбите има два основни начина, по които могат да се намерят нови клиенти – по in bound начина и по out bound начина. In bound е когато потенциалния клиент дойде на твоя сайт, прочете нещо или пусне форма, а out bound е когато ти проактивно търсиш клиент, като си набележиш потенциални хора, които са в профила на идеалния клиент, когото искаш да спечелиш и съответно проактивно започнеш комуникация към тези клиенти чрез телефон, по електронна поща или през професионални социални медии. Английската дума е out boud, но името беше заето затова сложихме едно 2".

Не е имал първоначално външно финансиране, разказва Шиков, въпреки, че компанията предлага продажбата като услуга, то започва и с лични средства продължава вече почти 3 години "чрез доволни клиенти, които си плащат редовно за услугата", казва още основателят.

Когато започва, като пред всеки един нов стартъп, пред екипа стоят няколко хипотези, за разрешаване. Една е основна за компанията и после тя променя бизнес модела, ползван дотогава – дали българските технологични компании ще искат такъв тип услуга, при която да си плащат на месечна база за човешкия ресурс, който се използва под формата на дистанционни търговци и още - с процентно възнаграждение, за потенциални клиенти, доведени до сделки.

"Обикновено в България ако се работи с външни търговци, им се плаща само на процент. Това промени настройките на пазара и бизнес модела, който приложихме. След първите 20 компании - клиенти се установи моделът и този въпрос отпадна".

Месечната такса за услугите на компанията е твърдо установена с начална стойност спрямо човешкия екип, който ще се отдаде и броя на специалистите от които ще се сформира. Започва се с твърда цена и според това какъв ресурс иска клиентът се оформя таксата, но обикновено е между 10 и 20 процента, коментира предприемачът. Дали е по-изгодно за клиента? - Компанията помага с услугите си на редица стартиращи бизнес, за които тества предположенията, които имат за пазара си в рамките на 2 – 3 месеца. Това им помага да преценят дали изобщо продуктът и бизнес идеята заслужава да наемат хора.

В момента пазарът на услуги на компанията се разделя между 70% български и 30% чуждестранни технологични компании. Екипът има мрежа от контакти в световен план, което му помага.

"Трудни са продажбите в сектора на технологиите", коментира Шиков,  "в идеалния случай между 5 и 15 месеца се подготвя и осъществява процесът, който отнемат. Това, което удължава цикъла е изходната позиция при сделката, от която се тръгва - от допускането, че никой никога не е чувал за клиента, доверието се гради с времето, а доста от клиентите им нямат развит маркетинг отдел".

Компанията е създадена с екип от приятели, от 5 души и се е разраснала до 15 специалисти от 3 националности. Предстои й да расте и да привлече още чуждестранни служители. Основателите са работили на различни континенти, каза още Шиков, но знаят предимствата на пазара на всяка страна и искат да са в България като международна компания.

Приходите за миналата година показват растеж между 50% и 100 % на годишна база, съобщи още мениджърът.

Повече - гледайте видео материала.