UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Хората, които отказват да се адаптират към AI, са най-застрашени от него

Теодор Панайотов, съосновател на Coursedot и Ethermind, "UpDate", 03.02.2024 г.

20:03 | 3 февруари 2024
Автор: Милен Симеонов

В момента наблюдаваме наплив от всякакви курсове, свързани с изкуствения интелект (AI), както и огромни разлики между специалистите, боравещи с AI инструменти и тези, които не ги използват. Хората, които пасивно работят с изкуствения интелект, или пък са се отказали от технологията са тези, които са много застрашени от него, разкри съоснователят на Coursedot и Ethermind Теодор Панайотов в предаването "UpDate" с водеща Елена Кирилова.

"Всеки един от нас е потенциална жертва на собствените си усещания, защото ние сме линейни същества, докато технологиите вървят по Закона на Мур... Трябва да погледнем напред в бъдещето, да можем да предвидим докъде могат да стигнат технологиите и да се адаптираме спрямо това."

В ефира на предаването Панайотов коментира и ролята на изкуствения интелект в неформалното образование. Гостът е съосновател на платформите Coursedot и Ethermind, като първата се свързва с обмен на знания на професионалисти в IT сектора. Тя разполага с 4400 сертифицирани инструктори от цял свят, които провеждат обучения по най-различни технологии. От своя страна, Ethermind е платформа, базирана в Обединеното кралство. Тя прави "copilots" на подобни обучения, като по думи на госта това е една от първите стъпки, които ще позволи да се "клонират" най-добрите човешки преподаватели така, че те да могат да достигнат до повече хора.

"Ще казваме на моделите и на всякакви агенти с AI какво да правят. Ние ще ги насочваме, а те ще изпълняват нашата воля, доколкото това е законно. Не мисля, че преподавателите ще бъдат заменени, по-скоро проблем ще имат хората, които не искат да се адаптират, които искат да живеят в света, такъв какъвто е бил. А истината е, че единствената константа в нашия живот, е промяната."

Целия коментар вижте във видеото.

Всички гости на предаването „UpDate“ може да намерите тук.