UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автор и водещ: Елена Кирилова

Българското приложение, което може да свърже света на бойните спортове

Любомир Геджев, основател и изпълнителен директор на Fight Scout, UpDate, 09.07.2023 г.

20:02 | 9 юли 2023
Обновен: 20:03 | 19 юли 2023
Автор: Даниел Николов

Как би изглеждал един LinkedIn за бойни спортове? Това се опитва да направи българското приложение Fight Scout, като главната цел е създаването на връзки и бизнес възможности за професионалистите в индустрията на бойните спортове, разказа Любомир Геджев, основател и изпълнителен директор на Fight Scout, в ефира на предаването UpDate с водеща Елена Кирилова.

"Първоначално идеята беше да създадем платформа, сходна с LinkedIn - място, където един атлет, съдия, организатор, може да създаде и контролира собствен професионален профил.., така че когато някой търси човек с вашите характеристики, да може да го намери. Алгоритмите, които използваме за търсене, са напаснати за нашата индустрия."

Приложението вече има 3800 регистрирани потребители от различни категории - спортисти, организатори и фенове. Категорията "фен" позволява използване на платформата без пълно попълване на профила.

"Хората могат да се регистрират като фенове, да опитат приложението и пробват функциите", и могат да преминат към друга категория по-късно, каза Геджев. В допълнение има още около 10 000 сваляния на приложението от хора, които го ползват без регистрация.

В момента платформата се съсредоточава в това да улесни търсенето и намирането, като до края на годината предстоят промени, които ще разширят функциите и категориите потребители, каза Геджев.

"До един месец се надяваме да сме готови с ъпгрейд за излъчване на живо на събития, като се насочваме към функции, които никой друг досега не предлага в нашата индустрия - организатори, особено на аматьорски състезания, ще имат възможността да излъчват едновременно повече от една игрална площ едновременно, да имат различен ъгъл от една игрална площ, и да избират дали да излъчват безплатно или с pay-per-view модел."

Организаторите ще запазват пълните права върху съдържанието, а повечето от процесите ще бъдат автоматизирани. Това ще даде възможност на различни асоциации да създават лесно достъпни архиви на конкурентни цени, каза Геджев. Различните създатели на съдържание ще имат пълната свобода да избират как да монетизират видеата, които качват, добави той.

Първоначално приложението разчита на ангели инвеститори, след това привлича Vitosha Venture Partners, а в момента е напът да затвори втори кръг инвестиция от частни инвеститори и още два фонда, каза Геджев.

Геджев дълги години се занимава с жиу-жицу в Абу Даби и България, като ръководи проекта по въвеждането на бразилското бойно изкуство като официална част от образователната система и армията на емирството. Едновременно с това се занимава и с организирането и промотирането на спортни събития и вижда възможностите на мобилните приложения да улесняват създаването на връзки в спорта.

"В България има още много място за развитие, особено с сферата на услугите към потребителите."

Повече за Fight Scout можете да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "UpDate" може да намерите тук.