UpDate

Събота и неделя от 19:30 часа
Автори и водещи: Елена Кирилова и Бойчо Попов

България може да има втора компания еднорог до една година

Веселина Маркова, финтех мениджър във фонда за рискови инвестиции Eleven, UpDate, 02.07.2022

20:03 | 2 юли 2022
Обновен: 20:31 | 2 юли 2022
Автор: Николета Рилска

България може да има втора компания еднорог в рамките на между половин и една година. Такава прогноза направи Веселина Маркова, финтех мениджър във фонда за рискови инвестиции Eleven, в предаването UpDate с водещ Бойчо Попов.

Вторият български еднорог може да е отново финтех компания, но има и други индустрии, които разцъфват в сегашните условия – включително здравният сектор и бъдещето на работата“, посочи Маркова.

Тя коментира състоянието на венчър фондовете на фона на турболентните икономически условия в глобален мащаб. По думите на госта „в Европа и в глобален мащаб, дори в България, има достатъчно събран капитал във фондовете за рискови инвестиции, който се инвестира или чака да бъде инвестиран в перспективни компании“.

Според Маркова охлаждането в темпа, с който фондовете инвестират, се дължи на появата на много нови възможности в настоящите условия.

„По-трезвите оценки са в началните фази на инвестиция… През последните години имаше по-изразена динамика и компаниите идваха при инвеститорите с много по-високи оценки и по-амбициозни очаквания и планове. В момента има известна корекция надолу“.

Гостът даде съвети на младите предприемачи, като изтъкна важността компаниите да бъдат адаптивни.

„Напълно нормално е стартиращите компании да адаптират бизнес плановете си. Съветите, които им даваме, са да не се паникьосват и да не се поддават на необмислени действия, провокирани от тази паника; да поддържат достатъчен паричен резерв, така че да посрещнат непредвидени нужди; да имат различни сценарии какво се случва, ако например загубят най-големия си клиент", отбеляза Маркова.

Тя добави, че освен фундаменталните неща - които показват решаването на големия проблем, изключителната технология - младите предприемачи трябва да имат и добър екип зад съответната идея.

„Предприемачите трябва да са много честни и откровени в комуникацията си с инвеститорите от гледна точка на техните планове, да не препродават ентусиазма си в метриките, които комуникират към инвеститорите – това много бързо си проличава в последствие, да са най-вече фокусирани“.  

По отношение на промените в работния процес след коронавирусната пандемия Маркова отбеляза, че дистанционната работа има своите преимущества в определени ситуации, но като цяло онлайн форматите са нанесли големи щети на индустрията.

„Наслагване на фактори като дистанцията, културните различия, езиковата бариера достатъчно много допринася за това да има известни неразбирателства или нужда от повече време, докато физическият контакт… е много по-ценен. Физическите интеракции са изключително важни“.

Eleven инвестира трети фонд с добра динамика, стана ясно още от разговора. Фондът залага на финтех проекти; проекти, фокусирани върху бъдещето на здравето; проекти, които целят да променят бъдещето на храната; проекти, които таргетират промяната в бъдещето на работния процес.

„Има сериозен прилив на интересни компании от региона и Европа. Много силно изразен е притокът на проекти от здравния сектор“, разказа още Маркова.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването UpDate гледайте тук.