Нова инвестиция превърна Payhawk в първия български еднорог

Оценката на базираната в Лондон компания премина 1 млрд. долара след последния кръг на финансиране

14:40 | 1 март 2022
Обновен: 14:42 | 1 март 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Основаната от българи финтех компания Payhawk е първият български еднорог. Това е определение за стартиращи компании оценявани на над 1 млрд. долара. Последният инвестиционен кръг на основаната едва през 2018 година компания е от 100 млн. долара и е воден от воден от Lightspeed Venture Partners.Payhawk издава корпоративни кредитни и дебитни карти, пише www.investor.bg, като се позовава на технологичното издание The Information.

 Това е петият кръг на инвестиции за компанията, след два т. нар. pre seed кръга (през юли 2018 г. и февруари 2019 г.), seed кръг (през март 2020 г.) и един кръг от Серия А през април 2021 г. и кръг от Серия B през ноември 2021 г. Сега последният се увеличава до 215 млн. долара, съобщава компанията. 

Сред кредиторите са Eleven Ventures, Earbybird Venture Capital, Greenoaks, QED Investors и др.

Новият капитал дава на Payhawk възможност да разшири дейността си в САЩ, където ще се изправи срещу по-големите си конкуренти Brex, оценяван на 12,3 млрд. долара, и Ramp, наскоро оценен на 8 млрд. долара.

Съвременните финансови екипи все още са натоварени с голямо количество ръчна работа поради използването на множество неинтегрирани услуги като кредитни и дебитни карти, банкови разплащания, разходни отчети и фактури. Payhawk намалява потока от работа като свързва тези ключови елементи в една платформа. Payhawk също предлага първата в индустрията 3% cashback програма за всички плащания през корпоративните си карти с ограничение до стойността на месечния абонамент. Така компанията позволява на клиентите си да намалят цената за услугата на Payhawk до нула.

Payhawk се развива като платформа номер едно за малки и средни предприятия и големи корпоративни клиенти, особено тези с интернационално присъствие. Компанията обслужва бизнеси от 30 държави в различни индустрии, валути и методи на плащане.

„Payhawk е нещо повече от софтуер за управление на разходите. Той е универсално решение за финансовите екипи, което позволява да се консолидират досегашните разнородни системи, необходими за изразходване, проследяване, обработка и бюджетиране на корпоративни средства. След като се запознахме с екипа в продължение на повече от година, бяхме поразени от темпото на развитие на продукта, изграждайки най-всеобхватното решение на пазара за по-малко от четири години“, казва Аршам Мемарзадех, партньор в Lightspeed Venture Partners, цитиран в прессъобщение.

„Винаги сме знаели, че можем да изградим голяма компания, ако адресираме значим проблем на голям пазар. Големината на възможността и днес е двигател на нашия растеж и амбиция. Всеки служител, който се занимава с фирмени плащания, усеща, че трябва да има по-добър начин да го прави, но този огромен проблем никога не е бил решаван от силен продуктов екип с хардкор инженерно образование. Именно това предлага Payhawk на пазара“, коментира Христо Борисов, главен изпълнителен директор и основател на Payhawk.

„Това, че станахме първият еднорог в България, е огромно доказателство за упоритата работа и издръжливостта на нашия екип през последните три години и половина. Ние сме едва в началото на нашето пътуване и нямаме търпение да продължим да преоткриваме начина, по който бизнесът управлява своите плащания“, пояснява още той.

Новият капитал ще послужи за разрастването на продуктовия екип чрез наемането на нови 60 старши софтуерни инженери в София от топ 1% на пазара. Това е с цел посрещане на нарастващото търсене на нови функции като например управление на командировъчни, имайки предвид постепенното възвръщане на бизнес пътуванията. Други съществуващи функции за корпоративни клиенти също ще бъдат разширени, включително интеграция с Oracle Netsuite, управление на софтуерни абонаменти и бюджети. Компанията също започва работа по нова кредитна карта в партньорство с българската Paynetics.

Payhawk планира да открие офис в Ню Йорк, който ще бъде първият ѝ филиал в САЩ, и да започне да добавя американски клиенти по-късно тази година, твърди един от източниците на The Information. Подобно на Brex и Ramp, Payhawk се стреми към стотиците милиарди долари, които картодържателите на American Express харчат в САЩ всяка година. Освен това компанията продава софтуер за управление на разходите, предназначен за стартиращи и малки предприятия.

Предната голяма инвестиция бе в края на ноември, когато Payhawk набра 112 млн. долара от кръг B при оценка 570 млн. долара. Ръководител на кръга бе Greenoaks, като в него отново участваха всички съществуващи инвеститори, като QED Investors и Earlybird Digital East.

Payhawk иска да замени няколко услуги, които компаниите използват, за да опростят финансовите услуги. Клиентите получават своя собствена сметка със специален IBAN. Те могат да свържат тази сметка в Payhawk със съществуващата си банкова сметка, за да зареждат и теглят средства. След това можете да използвате Payhawk за всичко, свързано с плащане. Клиентите могат да издават виртуални и физически карти за служители със зададени правила, като например бюджет на екипа или работен процес. По този начин служителите не трябва да плащат с личните си карти.

При трансакциите в евро, британски лири и щатски долари няма такси за конвертиране. За други валути Payhawk начислява надбавка от 1,99% за обмен. Стартъпът наскоро въведе 3% парична възвръщаемост при картови плащания с таван на цената на абонамента за Payhawk.

Payhawk освен това се занимава и със събиране на фактури, така че клиентите да могат да сверяват разходите, генерирани от своите служители. Стартъпът е изградил и няколко интеграции с ERP системи - можете автоматично да синхронизирате разходите и разписките с традиционния счетоводен софтуер.

Можете също така да използвате сметката си в Payhawk, за да възстановите разходите на служителите, в случай че им се наложи да използват пари в брой. Ако банката на клиента начислява такси за изходящи банкови преводи, може да използва Payhawk и за плащане на сметки, без да плаща такса за превод.

В Европа Payhawk се конкурира със Spendesk, Pleo, Revolut Business и други. В това пространство има доста играчи, но има и големи пазарни възможности.

Понастоящем Payhawk има офиси в Лондон, София, Берлин и Барселона. Компанията има клиенти в 27 европейски държави, но повечето от тях са във Великобритания, Германия, Испания, Белгия, Нидерландия и Люксембург. След кръга от серия А на компанията по-рано през 2021 г. Payhawk отбеляза огромно увеличение от 663% на обема на трансакциите. Тъй като компанията генерира приходи от обменни такси, този показател подсказва, че приходите на компанията също нарастват бързо.

Следващите планове на компанията са да открие офиси в САЩ, Нидерландия, Австралия и Сингапур. Това би трябвало да ни подскаже повече за предстоящото разширяване на пазарите на компанията. В допълнение към картите, които са пряко свързани с баланса в Payhawk, компанията работи и върху кредитни карти, както и върху по-добри трансгранични трансакции. Сред клиентите на българската компания се нареждат компании като A.T.U., Luxair, Flink, Viking Life и Wagestream.