Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

Бъдещият български „еднорог“ Payhawk пуска бизнес кредити и агресивно настъпва в чужбина

Христо Борисов, съосновател и изп. директор на Payhawk, "Бизнес старт", 24.11.2021 г.

12:42 | 24 ноември 2021
Обновен: 17:53 | 24 ноември 2021
Автор: Даниел Николов

Новият рунд финансиране на българския финтех стартъп Payhawk за 112 млн. долара е бил провокиран от желанието компанията да запази конкурентното си предимство. Дружеството възнамерява да разшири портфолиото си от кредитни карти за бизнеса и да пусне кредитни линии. Плановете включват агресивно навлизане на нови пазари с отваряне на офиси в Амстердам, Париж, Ню Йорк, Австралия и Сингапур, както и попълване на екипа в България с още 60 софтуерни инженери. Това разказа Христо Борисов, съосновател и изп. директор на Payhawk, в ефира на предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Идеята на Payhawk е била да привлече нов капитал през 2022 г., но заради силния инвеститорски интерес компанията е решила да направи това по-рано.

„Решихме да сме по-агресивни на пазара – вече имаме водещ продукт, доста по-напред сме от конкурентите, които също имат много капитал.

Компанията е направила нов бизнес план и модел, за да прецени влиянието на новите капитали и ускоряването на бизнеса.

В момента позволяваме на бизнесите да управляват техните плащания с дебитни карти, разплащателни сметки, извършване на преводи, разказа Борисов.

„В момента разработваме кредитен продукт с банки-партньори. Ще предложим на бизнес клиентите си възможност за кредитна линия (т.нар. charge card) до 200 000-300 000 евро, които те ще трябва да върнат след месец, за да ползват услугата отново. Нещо като овърдрафт.“

Финансирането по кредитната услуга ще идва директно от компанията – банките ще са само посредници, там където това се изисква от закона, а целият софтуерен продукт и комуникация с клиента ще минават само през Payhawk, каза Борисов.

Кредитната услуга не се предлага от конкуренцията за момента, а първите таргет клиенти са компании с оборот над 50 млн. евро на година, каза Борисов. Един от първите клиенти на стартъпа, проявил интерес към новия кредитен продукт, е Luxembourg Airlines (Luxair)

С новия рунд финансиране оценката на компанията достига 570 млн. долара и с темповете на развитие Payhawk може да се превърне в „еднорог“ – стартъп, оценен на над 1 млрд. долара – до шест-дванадесет месеца, ако се запази динамиката на пазара, смята Борисов. Компанията отчита ръст от 30% на месечна база и планира нов рунд на финансиране към края на 2022 г.

Целият процес на привличане на капитал се движи от екипа на дружеството - ние водим преговорите с инвеститори, без да използваме банки или други посредници, обясни Христо Борисов.

„Когато имаш компания, която расте бързо и си в пазар, който е огромен, има много инвеститори, които са заинтересовани и искат да говорят с теб. Получихме доста запитвания, след като затворихме серия А рунд финансиране от 32 млн. лв. през април т.г., но се опитахме да се фокусираме върху растежа и започнахме да водим разговори с тях през октомври.“

Българският финтех стартъп беше подкрепен в началния си стадий на развитие от фондовете Eleven Ventures и Earlybird Digital East.

Целия разговор може да видите във видеото.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.