Nissan инвестира 213 млн. долара в завода си в Южна Африка

Това би създало нови 400 работни места в страната

11:25 | 10 април 2019
Логото на Nissan в Женева Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg
Логото на Nissan в Женева Снимка: Chris J. Ratcliffe/Bloomberg

Японската компания Nissan Motor планира да инвестира 3 млрд. ранда (213 млн. долара) в своя завод в Южна Африка, за да засили производството на модела си пикап Navara, предава Bloomberg.

Към момента капацитета на завода в Претория е за 35 000 автомобила на година, но от Nissan искат да удвоят производителността през 2020 г.

Разширението би създало нови 400 работни места в Южна Африка, а на фона на 27-процентовата безработица новината би следвало да се приеме радушно от местната управа.

Инвестицията е част от програмата на правителството, която облекчава големите автомобилостроители в данъчно отношение, за да внесат част от продукцията си в страната. Програмният период е до 2035 г., а към момента от него са се възползвали гиганти от ранга не само на Nissan, но и Toyota Motor Corp., Volkswagen AG и BMW AG.

„До 2022 г. искаме да удвоим присъствието си в Африка и Южна Африка е най-важната ни експортна база с такава цел“, казва в интервю Пейман Каргар, президент на Nissan за развитието в Средния Изток, Африка и Индия. „Към момента правим износ за 45 държави от Претория, а с новата Navara смятаме да разширим хоризонта си“.

Говорейки за солидни инвестиции на сериозни автомобилостроители, няма как да не припомним, че Volkswagen може да изгради завод в България. Страната ни се бори за тази привилегия със Сърбия.