Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Понижената прогноза за ръста на БВП у нас се дължи по-скоро на външни фактори

Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара, Бизнес старт, 08.04.2019

08:30 | 8 април 2019
Обновен: 08:30 | 8 април 2019
Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По-скоро на външни фактори се дължи прогнозата на Министерството на финансите за ръста на Брутния вътрешен продукт (БВП) у нас през 2019 г. Потреблението и инвестициите ще продължават да играят роля относно растежа на икономиката ни. Това заяви Димитър Бранков, зам.-председател на Българската стопанска камара, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Влизането на Volkswagen на българския пазар би оказало своя принос в малко по-средносрочна перспектива. По отношение на програмните бюджети на първостепенните разпоредители се залага отново на цели, базирани на формализъм".

Говорейки за политиката за младежта и спорта, виждаме брой законопроекти, а не например брой плувни басейни, които ще бъдат изградени в училищата, спомена гостът. Много важен въпрос е минималната работна заплата. Вече година правителството е в нарушение в Конвенция 131 за минималната работна заплата. Там са уточнени критериите за определянето ѝ като производителност на труда", допълни той.

"Техническата рецесия, в която е изпаднала германската индустрия, със сигурност ще окаже своето въздействие. Германската икономика е функция на редица фактори като отношенията между САЩ и Китай и Brexit. Отрицателните икономически показатели в Турция пък са свързани с рецесията там и девалвацията на турската лира. Според пролетната макроикономическа прогноза публичните инвестиции и износът ще имат най-голямо значение за БВП. Жилищното строителство също ще продължи да бъде фактор".

Важен казус е и дългосрочната рамка, изтъкна Бранков. "България не произвежда дългосрочни макроикономически прогнози, а се осланя на чужди такива. А за 2050 г. включително се предвижда да се съхрани статуквото от брутен продукт на глава от населението от 50% от средноевропейския", поясни зам.-председателят на Българската стопанска камара.

"Последните законодателни решения, които Българската стопанска камара подкрепи са: спиране на социални помощи на семейства, които не контролират децата си при пет неизвинени отсъствия. Това важи и за майки с деца до 18-годишна възраст, които при дефицити в образованието следва да посещават такива курсове. Износът на услуги ще играе положителна роля за БВП. Ще имаме негативен търговски баланс. Ръстът на средната работна заплата отново изпреварва прогнозирания темп на ръст на производителността на труда. Това не създава условия за растеж на общата факторна производителност в дългосрочен план".
 

Вижте целия разговор във видео материала.