Volkswagen започва тестове на автономни автомобили в Германия

Все повече компании от автомобилната индустрия се насочват към производството на самоуправляващи се превозни средства

14:51 | 3 април 2019
Обновен: 14:56 | 3 април 2019
Изпълнителният директор на Volkswagen Херберт Дийс. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Изпълнителният директор на Volkswagen Херберт Дийс. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Германската автомобилна компания Volkswagen започна да тества 5 електрически и автономни автомобили от модела Golf по пътищата на германския град Хамбург, пише Bloomberg.

В превозните средства има шофьори, които ще следят за безопасността, а радари и скенери ще навигират в северната част на града.

„За да бъде шофирането безопасно и удобно в бъдеще, автомобилите трябва да са не само автономни и интелигентни, но градовете трябва да предоставят дигитална екосистема, която да позволява разгръщането на целия им потенциал“, коментира директорът на отдела по проучвания във Volkswagen Аксел Хайнрих.

Усилията на германския производител са част от съревнованието на автомобилната индустрия срещу американската компания за автономни автомобили Waymo, която е собственост на Alphabet. Анализаторите прогнозират, че Waymo ще доминира в сферата на роботизираните таксита в бъдеще.

За да изпълнят програмата си и да свият разходите си, големите играчи в бранша формират партньорства. Германската компания BMW планира да си сътрудничи с Daimler по отношение на автономните превозни средства. Повечето групи се ориентират към самоуправляващите се автомобили, но френският производител PSA прави изключение, за да спести разходи.

Автономните превозни средства имат различни категории – такива, които се движат без системи за помощ, и автомобили, за които не са необходими шофьори. BMW тества изцяло автономни коли в Мюнхен от 2017 г.