Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Германските инвестиции у нас отчитат ръст от около 8,5%

Д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, Бизнес старт, 05.04.2019

10:44 | 5 април 2019
Д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Германските инвестиции присъстват осезаемо и прозрачно на българския пазар. Наше изследване показва 6,9 млрд. германски инвестиции, а това е около 25% повече от официалната статистика. Т.е. близо 25% от германските инвестиции в България са подценени. 43% са в сферата на търговията, 42% - в преработвателната промишленост. Това коментира д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Посещението на германския президент Франк-Валтер Щайнмайер в България маркира няколко послания, свързани с двустранните отношения България-Германия. Основното послание в сферата на бизнеса е, че имаме огромен напредък. Добре е да има предвидимост и последователност и този курс да продължи".

Все още не е решено в коя държава  в Югоизточна Европа ще се случи голямата инвестиция на Volkswagen в България, подчерта гостът.

"В германската бизнес делегация у нас има представители на фирми, стъпили на българска почва. Присъства и председателят на Управителния съвет на комисията по източноевропейски икономически отношения Михаел Хармс. MD Elektronik започва да изгражда предприятието за автомобилни части във Враца. Отделно са инвестициите на фирма Leoni в Плевен, на Bader в Русе. Автомобилостроенето е динамичен бранш, в който ще се случват още вложения".